El polític i "pare" de la Constitució Gregorio Peces-Barba va indignar els advocats catalans en ironitzar que a Espanya li hauria anat millor si el comte duc d'Olivares hagués preferit Portugal a Catalunya durant la crisi de 1640, que va acabar amb la independència del territori lusità.

"Jo sempre dic en broma què hauria passat si en lloc de quedar-nos amb Catalunya ens haguéssim quedat amb Portugal, perquè potser ens hauria anat millor", va dir ahir durant la seva intervenció en el X Congrés Nacional de l'Advocacia celebrat a Cadis.

El "pare" de la Constitució va continuar en to irònic: "Hi hauria hagut un problema grassíssim, perquè ens perdríem els xocs entre el Reial Madrid i el Barcelona".

L'al·lusió del constitucionalista va arribar després d'unes paraules pronunciades moments abans per José Pedro Pérez-Llorca sobre el risc d'una possible fractura d'Espanya a conseqüència de processos independentistes, fet que significaria el fracàs dels "pares" de la Constitució.

Segons el parer de Peces-Barba, no cal ser tan pessimista perquè aquest és "el problema d'Espanya des de fa segles, des que el comte duc d'Olivares es va trobar al mateix temps amb l'aixecament dels catalans -que sempre celebren les seves festes per les seves derrotes- i els portuguesos, perquè es va prendre la decisió de deixar Portugal i quedar-nos amb els catalans".

El socialista va insistir que no cal ser pessimistes: "No sé quantes vegades va caler bombardejar Barcelona, però aquesta vegada se solucionarà tot sense necessitat de tornar-hi", va insistir.

Les paraules de Peces-Barba van provocar l'empipament immediat entre alguns dels presents a la sala de conferències, i més d'una trentena d'advocats es van aixecar sonorament i van abandonar la sala.

El Consell de l'Advocacia Catalana va manifestar la seva indignació en considerar que la llibertat d'expressió "no pot emparar l'ofensa i el menyspreu".

Hores més tard, Peces-Barba es va disculpar pel seu comentari tot i que va demanar als catalans que s'ho "facin mirar" per ser "tan susceptibles a les bromes". Malgrat tot l'expresident del Congrés dels Diputats, va reiterar que ho sent "moltíssim" i que les seves ?paraules "no tenien cap afany ofensiu".