La Direcció General de Protecció Civil i el Servei Meteorològic alerten de l'entrada d'un nou front de pluges que aquesta matinada afectaran el litoral i prelitoral català. Els ruixats poden superar el llindar d'intensitat de 20 litres per metre quadrat en mitja hora mentre que a la costa central, als Pirineus i Prepirineus Occidentals el risc està en la superació del llindar d'acumulació, per sobre dels 100 litres en 24 hores. Així mateix, a la zona nord-oest de Catalunya existeix un avís de risc per forts vents, on es poden superar els 90 km/h. Per aquest motiu, Protecció Civil activa en prealerta els plans Inuncat i Procicat.

El vent bufarà de component sud i les ratxes màximes s'enregistraran a les cotes més altes, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

D'acord amb aquesta situació, la DGPC ha emès una prealerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya, l'Inuncat, i una prealerta del procediment especial del pla d'actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat, per situació meteorològica de risc per forts vents.

Segons el SMC, l'avís referent a la superació del llindar d'intensitat, a la zona del litoral i prelitoral, vindrà marcat per precipitacions generals, tot i que els xàfecs de forta intensitat seran locals i podran anar acompanyats de tempesta. L'avís de superació del llindar d'acumulació afectarà a la costa central i la zona dels Pirineus i Prepirineus occidentals.

Quant a l'avís de risc per forts vents, el SMC avisa que, a partir de la pròxima matinada i durant el dia de demà, a la zona nord-oest de Catalunya es poden donar ratxes de vent superiors als 90 km/h, amb vents de component sud. Les ratxes màximes s'enregistraran a les cotes més altes.

Pel que fa a la previsió meteorològica per comarques, segons el SMC, durant la propera matinada els xàfecs poden afectar les comarques de l'Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme, Montsià, Ribera d'Ebre, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

A partir del matí, les comarques amb més probabilitat de veure's afectades són el Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Maresme i Tarragonès. Les pluges també podrien afectar les comarques de l'Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Ebre, Baix Empordà, Gironès, Montsià, Pla de l'Estany, Ribera d'Ebre, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Pel que fa a la superació del llindar d'acumulació, més de 100 litres en 24 hores, a partir de la propera matinada, pot afectar les comarques Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Selva, Solsonès, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Pel que fa a l'avís de risc meteorològic per forts vents, el SMC estableix que, des de la propera matinada i durant tot el dia de demà, les comarques que es poden veure afectades pel vent són: Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès i Garrotxa.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l'accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques.

Quant a la situació de risc meteorològic per forts vents, La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats a l'aire lliure i suspendre-les en cas necessari especialment a les zones de muntanya, i la DGPC, a través del centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT, ha demanat als municipis aplicar mesures específiques d'assegurament en relació al mobiliari urbà, com l'enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, grues, contenidors i arbrat en general, especialment a les zones més properes a la costa.

En una nota de premsa, Protecció ha volgut recordar també que cal evitar deixar objectes no estàtics a terrasses i façanes per tal d'evitar que el vent els pugui fer caure a la via pública. A més, es recomana recollir tendals, tancar portes i finestres, així com baixar completament les persianes.