El portaveu del Govern, Francesc Homs, va retreure als metges que en la seva convocatòria de vaga facin reivindicacions salarials "impossibles" de complir i va alertar que l'aturada comportarà "molèsties" als ciutadans perquè s'hauran de reprogramar i "cancel·lar" visites. En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Homs va considerar que la vaga convocada per Metges de Catalunya pels dies 15 i 16 de novembre és "per reivindicar increments salarials".

En concret, el sindicat reclama tornar al nivell retributiu dels facultatius del 2010, cosa que Homs va dir que "no es produirà" perquè és "impossible" i que "no hi ha discussió de cap mena".

Homs va assegurar que aquesta reclamació no és factible, entre d'altres perquè des del 2010 fins ara el govern espanyol ha aprovat el decret de la reducció del 5% del salari de tots els treballadors públics, entre els que estan els facultatius. "Haurem de reprogramar les visites per un objectiu que no és assolible", va declarar.

Homs va dir però que la vaga és "legítima" i que, per tant, el Govern haurà de dictar serveis mínims. Va alertar que això comportarà que s'hagin "de reprogramar milers de visites", el que vol dir, "cancel·lar" l'atenció que tenien programada.

Per això, va lamentar "l'afectació directa a l'usuari" i les "conseqüències socials". Per això va dir, que "si es tracta d'analitzar les conseqüències socials, aquesta vaga tindrà com a conseqüència que s'hauran de reprogramar milers de visites".

Per últim, va considerar que si la vaga fos en contra dels efectes socials de les retallades "CCOO li donaria suport", mentre que el sindicat va informar aquest dilluns mitjançant un comunicat que la convocatòria era una mostra "d'irresponsabilitat".

Més crítiques

Les patronals sanitàries, la Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci de Salut i Social de Catalunya van acusar el sindicat Metges de Catalunya (MC) de convocar dues jornades de vaga per motius laborals i econòmics.

Totes dues patronals, que representen el 70% dels hospitals, el 25% dels ambulatoris i el 90% de la xarxa de salut mental i sociosanitària, van manifestar el seu "desacord" amb la convocatòria.

La proposta de vaga ha estat secundada per la majoria d'assemblees d'hospitals públics, i amb el suport de l'assemblea de delegats de MC de l'àmbit concertat, però no per la majoria d'aquests centres, segons les entitats.

Després de manifestar respecte pel dret constitucional de la convocatòria, les patronals van defensar que els motius que mouen la convocatòria "estan lluny de buscar i preservar els interessos generals i molt menys quan els motius que manifesten, tot i que son legítims, són de tipus laboral i econòmic". Alhora, van lamentar que a la pràctica totalitat dels centres s'hagin signat acords amb els professionals per als anys 2011 i 2012, "fruit de la generositat i el sentit comú de totes les parts".

Segons la seva opinió, "és imprescindible que els recursos econòmics que es destinen al finançament del sistema sanitari siguin augmentats en les fórmules necessàries per mantenir les prestacions i els nivells de qualitat propis d'un país modern".

Actitud negociadora

El Sindicat d'Infermeria (SATSE) creu convenient no realitzar una vaga els dies 15 i 16 de novembre. Malgrat que combrega amb les peticions, pel que fa al pressupost en sanitat, el manteniment de l'ocupació i les condicions laborals, creu que el sector de la infermeria "no es pot permetre dos dies d'aturada". Per aquesta raó, el col·lectiu creu convenient continuar amb una actitud negociadora per "salvar els llocs de treball i la qualitat assistencial".

El Sindicat calcula que per les retallades s'han perdut uns 600 llocs d'infermeria en els sis hospitals públics de tot Catalunya.