El sindicat Metges de Catalunya ha demanat aquest dilluns "comprensió" als usuaris de la sanitat pública davant de la convocatòria de vaga per a aquest dimarts i dimecres, en una carta oberta a la ciutadania on argumenta que l'aturada respon a un acte de responsabilitat per evitar la pèrdua irreparable de la qualitat del sistema davant del deteriorament provocat per les retallades.

En la missiva, el sindicat majoritari en la sanitat pública catalana recorda als usuaris que el col·lectiu mèdic està format per "professionals vocacionals" i que qualsevol actuació que pugui afectar els pacients és contrària al deure i a l'ètica dels facultatius.

"Els metges ens veiem obligats a sortir en defensa de la sanitat pública universal, equitativa i de qualitat", davant de les mesures d'austeritat que afecten de manera seriosa els serveis sanitaris, amb el tancament de llits, quiròfans, plantes hospitalàries i urgències nocturnes de centres d'atenció primària (CAP).

En aquesta línia, MC recalca als usuaris que les peticions dels metges van dirigides "única i exclusivament" a poder oferir el millor servei sanitari, amb el temps i els recursos imprescindibles.

Per tot, el sindicat demana la complicitat dels pacients, als qui garanteix que durant els dies de vaga, els metges atendran qualsevol situació urgent, tant en l'atenció primària com als hospitals, on es mantindran les guàrdies, visites a malalts hospitalitzats i, per descomptat, els processos oncològics.

A més, els facultatius traslladen el seu compromís de recuperar amb la màxima celeritat l'activitat que es pugui veure afectada per l'atur en els centres públics i concertats, que tindrà lloc durant 48 hores sota el lema 'La salut ni es tanca ni es retalla'.

Metges de Catalunya subratlla que els objectius de la convocatòria de vaga passen per la recuperació del pressupost sanitari previ a les retallades, així com l'activitat, els recursos i la plantilla també anteriors a la tisorada del 10% aplicada per la Conselleria de Salut que dirigeix Boi Ruiz.