El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anticipat aquest dimecres que el Govern català continuarà amb la seva política de retallades en el pròxim curs polític per evitar que Catalunya caigui pel "precipici" com ja han fet, segons ha recalcat, alguns països europeus.

Mas ha anunciat que, per complir amb els requisits de la Unió Europea, compensarà el pressupost amb una rebaixa del sou dels empleats públics, venda de patrimoni, i un increment de les taxes. Així, s´apujaran les taxes universitàries, el preu del transport públic i el rebut de l'aigua. Tanmateix, estudia l'increment del preu de la gasolina, que no afectaria a transportistes i sector primària, i introduir una taxa per recepta farmacèutica dispensada en la sanitat pública per "evitar abusos ".

Ho ha exposat el president de la Generalitat, Artur Mas, en la roda de premsa posterior al primer Consell Executiu després de les eleccions generals, recalcant que el Govern és conscient que no es pot retallar més en sanitat, educació i serveis socials perquè es creuarien "línies vermelles" que deteriorarien aquestes prestacions públiques.

Mas ha manifstat que l'austeritat aplicada pel seu executiu és una mostra de "coratge" polític, i ha avisat que els ajustos en l'Estat del Benestar són fonamentals per evitar el seu "enfonsament", que afectaria en la seva major mesura a les classes mitjanes i baixes.

"No mantenim el rumb per capritx, sinó com un servei bàsic per al país. Un servei bàsic per al país és fer les coses ben fetes, i això vol dir que no ens podem seguir endeutant" al mateix nivell que fins ara, ha sentenciat Mas , que ha evitat en tot moment utilitzar la paraula 'retallada'.

Així mateix, ha interpretat que la rebaixa de la qualificació del deute catalana que fan les agències de ràting internacionals són un aval a la configuració que està executant la Generalitat, i símptoma de l'estat "precari" amb el que el seu govern es va trobar els comptes catalanes.

Crítiques al tripartit

Com ja ha lamentat en algunes fases del primer tram del seu mandat, Mas, sense arribar a anomenar-lo, ha criticat que el tripartit va deixar "dèficits no calculats i molt superiors als previstos" amb els quals ha hagut de lidiar l'actual Executiu.

En aquest sentit, ha considerat que Catalunya, en la mateixa línia que l´Estat espanyol, ha actuat "com un país que es pensa un nou ric", el que ara li està passant factura i li està obligant a prendre decisions dràstiques que, segons ha assegurat , a cap govern li agrada prendre.

Fidel a les metàfores marineres, el president català ha conclòs: "La política continuarà en la línia de l'austeritat i de fer els deures fins a considerar que tenim el vaixell estabilitzat i en la línia de flotació".

El 2012, un altre any "dur"

Sobre els comptes del 2012, Mas ha anticipat que aniran en la mateixa línia que els del 2011 i estaran basats en la contenció i l'estalvi, i ha recordat que sempre va vaticinar que aquest any i el proper seran els "més durs" pel que fa a l'elaboració dels comptes públics.

Ha estès la mà a l'oposició per tirar endavant els pròxims pressupostos, i ha instat especialment el PSC a obrir-se a negociar perquè té una gran "responsabilitat" en la situació econòmica actual de Catalunya després del seu pas pel govern.

"No puc anticipar com seran els comptes del 2012, però sí que els puc dir, si m'ho permeten, que moltes alegries no hi haurà", ha resumit el president, que sí que ha garantit que l'ajust no tornarà a elevar fins al 10 per cent com ho ha fet els pressupostos d'aquest any.

Finalment, Mas ha subratllat que el concert econòmic català, una de les propostes estrella de CiU per a aquest mandat, hagués permès a Catalunya estalviar part dels ajustos que ha fet i que, segons ha reconegut, ha generat "cridòria" entre alguns sectors de la societat.