La diputada d'ICV-EUiA Laia Ortiz i el diputat del PP Juan Bertomeu han participat aquest dijous en la seva darrera sessió plenària al Parlament abans de canviar l'hemicicle català per l'espanyol. L'ecosocialista va ser escollida el passat 20 de novembre com a número 2 de la coalició ecosocialista per Barcelona a les eleccions al Congrés i el popular ho va fer com a número 2 a la circumscripció de Tarragona.

Tots dos s'incorporaran a la política estatal a partir del 13 de desembre, quan es configurin les corts espanyoles. Ortiz ha aprofitat la seva última intervenció per agrair la feina feta als diputats i als treballadors del Parlament i els ha instat a fer que la cambra "sigui cada cop més oberta".

"Crec que tots hem de fer esforços en fer que la política no sigui un espectable", ha indicat Ortiz des del faristol moments abans d'acomiadar-se dels diputats. A partir d'ara, ha assegurat que seguirà "defensant el país" des de Madrid amb els mateixos principis que la van portar a dedicar-se a la política, "la justícia social, l'ecologisme i el feminisme".

Els representants dels diferents grups parlamentaris que han anat participant durant el Ple han desitjat "molta sort" en el futur a la fins avui diputada ecosocialista. Pere Aragonès (ERC), Montserrat Capdevila (PSC), José Coto (PP), Uriel Bertran (SI) o Jordi Cañas (Ciutadans) s'hi han referit i, de manera especial, també ho ha fet el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó. "Ha estat un autèntic plaer debatre amb vostè. Ha estat per mi un estímul intel·lectual discrepar de vostè", ha indicat Teixidó en un gest de complicitat a la diputada.

Ortiz va ser escollida diputada el 2006, quan va comparèixer als comicis en la sisena posició per Barcelona de la coalició d'ICV-EUiA. Quatre anys després va repetir i el 2010, com a número 4 per Barcelona, va revalidar la seva acta de diputada. Durant la IX legislatura ha estat la representant dels ecosocialistes a la Comissió de Salut, càrrec que ha combinat amb el de portaveu d'Iniciativa per Catalunya. Precisament ha estat una moció de salut la darrera en la qual ha participat en la seva darrera jornada com a diputada del Parlament, tot i que durant la sessió matinal també ha estat l'encarregada de defensar la proposta ecosocialista sobre la funció de les caixes d'estalvi.

Josep Vendrell, que va ocupar el número 9 a les llistes d'ICV-EUiA a les eleccions del 2010, serà el substitut d'Ortiz al Parlament i es preveu que aquest divendres agafi l'acta de diputat. Vendrell té 43 anys, va néixer a Camarasa (Lleida), és llicenciat en Història Contemporània per la UB i té un màster en Polítiques Públiques i Socials per la UPF. El darrer càrrec institucional el va ocupar el 2006 quan va ser nomenat secretari general del Departament de Relacions Institucionals i Participació, adscrit al Departament d'Interior de la Generalitat.

Juan Bertomeu també ha rebut el reconeixement en forma d'aplaudiments dels que han estat els seus companys a l'hemicicle durant els darrers vuit anys. El 2003, Bertomeu va canviar el Congrés dels Diputats al qual havia arribat l'any 2000 i a finals del 2011 farà el camí de retorn. Bertomeu serà substituït per qui va ser número 4 a la llista per la demarcació Tarragona en les passades eleccions al Parlament, el regidor a l'Ajuntament de la capital tarragonina Jordi Roca.

Enric Millo es queda

Al PP, en canvi, han decidit que el seu portaveu al Parlament, Enric Millo, continui a l'hemicicle català, malgrat que també va ser escollit en les darreres eleccions generals. Millo cedirà el seu escó al Congrés per Girona a Concepció Veray, número dos dels populars en la demarcació gironina. Des de l'executiva popular s'ha argumentat la decisió explicant que Millo està desenvolupant una tasca "bàsica i decisiva" a Catalunya.