El Govern pretén estalviar uns 860 milions d'euros amb les 19 mesures d'ajust que ha plantejat a la Taula general de negociació dels treballadors públics, segons consta en el document de proposta lliurat als sindicats.

La Conselleria de Governació ha xifrat l'estalvi que pretén arribar amb cadascuna de les mesures de retallada, excepte una de les més polèmiques, la que preveu la revisió de les plantilles de personal interí, que és l'única en què encara no hi ha cap concreció.

El que sí ha xifrat és l'estalvi derivat de la decisió de no aprovar la nova oferta pública de feina l'any que ve i de suspendre l'execució de les ofertes aprovades i no convocades, que suposarà reduir la despesa en dos milions d'euros.

En total, la retallada per mesures temporals és de 389,5 milions d'euros i les propostes de reducció estructurals sumen 470,5 milions.

L'estalvi més gran s'aconseguirà, segons els càlculs de la Generalitat, amb la modificació dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents de l'àmbit de l'Ensenyament, fet que suposa una despesa anual de 297,5 milions d'euros. Destaca també la reducció dels complements salarials en les dues pagues extra de l'any que ve a tots els treballadors públics i funcionaris, que suposarà un estalvi de 306 milions d'euros.

La suspensió del Fons d'Acció Social contribuirà a estalviar 12,5 milions i la de l'abonament del complement de productivitat 20 milions, mentre que la reducció a la meitat dels imports màxims a percebre el 2012 en concepte de direcció per objectius del personal estatutari de l'ICS suposarà deixar de gastar 40 milions.

La reducció dels dies d'assumptes propis, que afectarà tots els treballadors públics excepte al personal docent, suposarà un estalvi de 22,3 milions d'euros, i la supressió de les vacances per antiguitat, de les quals es beneficien actualment 13.500 treballadors, 5,8 milions.

Alhora, la revisió de les ajudes menjador i l'establiment de mesures de flexibilitat horària reduiran la despesa en 17,5 milions, mentre que la modificació de la retribució durant el primer any de reducció de jornada per cura de fills estalviarà 47,1 milions, i la deducció de retribucions per absències injustificades, 25.

Amb la supressió de les millores per incapacitat temporal, l'executiu d'Artur Mas preveu estalviar 23,9 milions, mentre que amb l'eliminació de les subvencions sindicals s'estalviaran set milions d'euros, i amb la reducció d'hores de crèdit i alliberaments sindicals cinc milions.

Alhora, amb l'establiment d'excedències voluntàries s'estima un estalvi de nou milions, i amb la supressió dels fons de tecnificació 3,5 milions.

Finalment, amb l'eliminació dels complements de presència efectiva i de normalització dels horaris en el personal de l'administració de Justícia i de personal de presons aconseguirà estalviar 11,2 milions, i amb la regulació del complement per nombre d'assegurats del personal de contingent i zona de l'ICS, cinc milions.

Més mobilitzacions

Els treballadors públics de la Generalitat es concentraran el dia 14 de desembre a Barcelona per protestar per les retallades que ha plantejat l'administració catalana. El representant del sindicat de treballadors públic IAC, Ricardo Rodilla, va avançar que "tenim l'ànim d'anar a les mobilitzacions perquè és l'única manera de minimitzar la proposta de l'administració". Aquesta seria la primera mobilització dels treballadors públics després de les retallades anunciades pel Departament de Governació.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va avançar que confia que l'executiu i els sindicats arribaran a un acord abans que els treballadors públics celebrin les mobilitzacions anunciades i va valorar "molt positivament" les converses entre les parts.

D'altra banda, el responsable de Funció Pública en la Generalitat de la UGT, Xavier Casas, va explicar que aquest sindicat havia proposat fixar un sou màxim interprofessional públic de 5.000 euros bruts al mes. La proposta, segons aquest representant sindical, serviria per limitar els salaris dels alts càrrecs de l'administració i afectaria a menys del 3% del personal de la Generalitat, i permetria no haver de fer cap de les retallades que la Generalitat ha anunciat.