Els representants de la Generalitat a la Taula general de negociació dels empleats públics es van aixecar de la taula de la tercera reunió que es va celebrar ahir per seguir debatent les retallades proposades pel Govern, degut a les protestes de funcionaris davant la presó Model de Barcelona.

La secretària d'Administració i Funció Pública de la Generalitat, Pilar Pifarré, va manifestar a la sortida de la reunió que les negociacions estaven trencades, i no va posar data per a un pròxim encontre, encara que es va mostrar oberta que es puguin reprendre: "Això espero", va contestar, al preguntar-li per la possibilitat de retrobar-se amb els sindicats durant la setmana que ve. Hores més tard, la Generalitat supeditava la continuïtat de la negociació sobre les retallades en la funció pública a un gest per part dels sindicats per comprometre's a no "posar en risc la seguretat" a través de protestes.

Per la seva banda, els sindicats que representen als empleats públics -CCOO, UGT i IAC- van rebutjar l'argument utilitzat per la Generalitat per aixecar-se de la taula, i ho van atribuir a les declaracions del president Artur Mas en l'entrevista d'aquest dijous a TV3, on va manifestar que veu molt difícil arribar a un acord en els ajustos als empleats públics.

El representant de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) Ricardo Rodilla va afirmar que "hi ha una relació directa entre que Mas digués que no veia molt possible l'acord i que l'administració s'aixequi i se'n vagi de la taula", i va sostenir que l'Administració havia utilitzat el conflicte a La Model com a excusa.

La coordinadora de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Josefina Pujol, va lamentar que el Govern havia tornat a presentar dades incomplertes en la tercera reunió, que no permetien avaluar l'impacte de les retallades sobre les plantilles d'interins ni sobre els salaris, "de manera que no permetien la negociació".

Segons Pujol, els representants de la Generalitat s'havien aixecat de la taula en el moment en què els sindicats demanaven més dades i explicacions sobre les retallades en les plantilles.

"Els sindicats tenim voluntat de negociació, i lamentem que l'Administració hagi utilitzat un conflicte en un centre de treball per aixecar-se de la taula", va manifestar Pujol.

El responsable del sector públic d'UGT de Catalunya, Xavier Casas, va augurar que: "Això només provocarà que s'encenguin més conflictes. Mentre hi hagi negociació i es pugui parlar, evitarem conflictes. Ells sabran amb el que estan jugant".

Pujol va afirmar que el Govern havia aportat algunes dades més, però no havien facilitat les que els sindicats consideraven essencials, per la qual cosa no es podia valorar la proposta definitiva.

Segons va transcendir a través del Twitter d'un membre de CCOO present a la taula, el Govern va anunciar que anul·larà 202 convocatòries d'oposicions, i va argumentar que no pot concretar la reducció de les pagues extra fins que no s'aprovin els pressupostos de l'Estat.

Línies vermelles

El director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, Ramon Parés, va assegurar que el bloqueig de La Model per part d'un grup de funcionaris de la presó podria haver provocat morts en les instal·lacions.

"1.500 presos picant les portes i demanant sortir de les seves cel·les. Hem arribat al límit d'una situació i ara podríem estar lamentant fins i tot la pèrdua de vides humanes. S'han creuat tots els límits", va assegurar.

Com a exemple de la tensió viscuda en les instal·lacions, va explicar que, en algunes de les galeries, diversos interns havien començat a llançar papers cremats per les finestres.

No es van lamentar ferits, tan sol un treballador del centre penitenciari es van sentir indisposat i va haver de ser atès pels serveis mèdics, després que 15 funcionaris haguessin de treballar 18 hores seguides a l'haver impedit l'accés del torn de matí.

Parés va assegurar que exigirà responsabilitats als manifestants: "tenen dret a demanar millores salarials però no són admissibles actuacions com aquesta que no fa cap altre col·lectiu", va acusar.

Per la seva banda, el sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra, EAP-UGT, van lamentar els fets i va justificar que l'actuació de la policia "respon únicament a una ordre política".