El Govern català va avançar ahir que els funcionaris que depenen de la Generalitat cobraran la mensualitat de desembre el dia 21 que ve, però només garanteix que podrà pagar el 80% de l'extra de Nadal el 28 d'aquest mes, una setmana més tard de l'habitual, i que el 20% restant s'abonaria al mes de gener.

En roda de premsa, el portaveu del Govern, Francesc Homs, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, van anunciar que la negativa del Govern espanyol a pagar els 759 milions d'euros pendents en compliment de l'Estatut els obligava a prendre aquesta mesura "excepcional".

Mas-Colell va carregar amb duresa contra el Govern sortint de José Luis Rodríguez Zapatero per no complir la seva promesa: "els hauria de caure la cara de vergonya", va etzibar en un to poc habitual per a aquest conseller d'un perfil més tècnic.

El titular d'Economia va explicar que espera pagar aquest 20% pendent, que podria ser menys, va recalcar, en el mes de gener, i va mostrar la seva "esperança" que el nou Govern del PP vulgui "començar bé", amb una "actitud dialogant" i aboni aquests recursos.

L'anunci del Govern va enterbolir les negociacions amb els sindicats, que van intentar accedir a la roda de premsa al Palau de la Generalitat davant les informacions que auguraven una mesura d'aquest tipus, i es van mostrar indignats perquè l'Executiu "amagués" aquesta dada a la Taula de la Funció Pública.

"Si el nou Govern comença a adoptar el paquet d'excuses del Govern sortint, no seria el més intel·ligent", va assegurar Mas-Colell, que es va queixar de "la mala jugada" del Govern socialista i va advertir que el Govern de CiU "no l'oblidarà".

El conseller va comentar que farà tot el possible perquè no s'hagi d'adoptar aquesta mesura o almenys per rebaixar el percentatge de la paga extra el pagament de la qual pot demorar-se, i va xifrar en menys de 200 milions d'euros el volum de recursos que pot ajornar-se.

Tant Mas-Colell com Homs van recordar que els alts càrrecs de l'Administració s'havien quedat sense paga extra, i el titular d'Economia va suposar que aquest ajornament en el pagament d'una part de la mensualitat extraordinària podria aplicar-se de forma lineal.

Mas-Colell va opinar que es tractava d'un "sacrifici raonable" que es podia demanar als funcionaris catalans, i en va destacar la professionalitat.

I és que, segons que va argumentar, "no seria just" que aquest "cop dramàtic" a la tresoreria de la Generalitat l'encaixessin "només els proveïdors".

Tot i això, també va assegurar que aquesta falta de liquiditat també obligarà a "dilatar" pagaments a proveïdors, pimes i autònoms entre ells, encara que no va xifrar quant poden endarrerir-se els pagaments ni quants afectats hi haurà.

Mas-Colell va denunciar la "premeditació" del Govern socialista en "endossar el seu dèficit" a la Generalitat tot i ser conscient que l'Estat pot aconseguir finançament en els mercats i la Generalitat no, es va queixar el conseller.

Pagament avançat

La vicepresidenta en funcions, Elena Salgado, va avançar que el Ministeri d'Economia transferirà a les autonomies el pròxim dia 20, tres dies abans d'allò habitual, els pagaments a compte del sistema de finançament corresponents a desembre, que en el cas català són 1.000 milions. Aquesta quanitat no té res a veure amb els 759 milions que reclama la Generalitat.

Durant el seu comiat dels mitjans de comunicació, Salgado va explicar que "les tensions de tresoreria" que pateixen algunes comunitats autònomes, entre elles Catalunya, havien motivat aquesta decisió.

Del total de 4.500 milions d'euros que seran abonats al desembre, 1.000 milions són per a Catalunya, 700 milions per a Andalusia i 480 milions per a la Comunitat Valenciana.