L'Institut Català de la Salut (ICS), l'empresa pública més gran de Catalunya amb uns 40.000 treballadors, tancarà l'any sense generar més dèficit després de retallar prop de 300 milions d'euros, malgrat la falta d'acord a la Taula Sectorial de l'ICS, ha assegurat en una entrevista d'Europa Press el seu director, Joaquim Casanovas.

L'ICS ha absorbit així la "desviació" de més de 170 milions d'euros heretada del 2010, i ha complert la reducció del pressupost superior als 120 milions decretada pel Govern, que limitava l'assignació per a l'ICS fins a 2.771 milions.

Casanovas ha subratllat que l'ajust és fruit d'un "esforç important", que ha agraït als professionals, i ha evidenciat que es tracta de la primera retallada en la història del pressupost de l'entitat.

Amb la retallada s'ha assegurat la viabilitat de l'ICS sense comprometre el nucli bàsic de l'assistència sanitària, ha assegurat, cosa que representa el compliment d'un "objectiu prioritari" el 2011.

Casanovas ha explicat que s'han pres tres tipus de mesures: les orientades a la planificació de l'oferta sanitària -amb el tancament d'algun punts d'atenció nocturna i la paralització d'inversions, per exemple-, les mesures de gestió de centre -relatives al personal, entre d'altres-, i mesures de gestió clínica -basades en els tractaments que recepten els metges-.

Més càrrega de feina

El director de l'ICS ha admès que bona part de la reducció escomesa en la partida de personal s'ha produït gràcies a una "reducció dràstica" en la contractació de personal eventual per cobrir suplències, fet que ha suposat una càrrega addicional de feina per a la plantilla fixa i interina.

"Vam oferir més estabilitat en la feina, poder contractar més professionals", ha justificat el gerent, que ha lamentat que no es pogués arribar a un acord amb els sindicats durant els dos mesos de negociacions en què es van discutir els ajustos.

Malgrat això, Casanovas ha considerat que "no passa res" per no haver arribat a un acord, que ara es resol a la Taula de la Funció Pública juntament amb altres col·lectius de funcionaris més enllà dels sanitaris, i ha fet una crida a girar full per arribar a acords en altres camps.