El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat avui que el nou govern espanyol del PP és "un bon gabinet, és sòlid, preparat i amb experiència", per la qual cosa l'ha qualificat d'"excel·lent" i "molt millor" que altres governs anteriors.

En declaracions a Onda Cero, Duran i Lleida ha assenyalat que li han produït "sorpreses" alguns noms del nou Executiu, i s'ha referit en concret al ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, però ha aclarit que "més enllà de les sorpreses darrere hi ha una formació política i professional".

Duran i Lleida ha anat un a un definint els 13 ministres del govern de Rajoy i ha començat qualificant la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría de "tot terreny, amb un cap privilegiat", per la qual cosa "sabrà organitzar bé el govern i a més serà una bona portaveu".

Sobre el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha comentat que és "un home de confiança de qui ha estat el millor ministre d'Economia de l'etapa democràtica" -en referència a Rodrigo Rato-, pel que ha dit que té "confiança en ell".

En semblants termes s'ha referit al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, del que ha dit que "coneix bé el món de la Hisenda i té experiència". A més, Duran i Lleida ha considerat "encertada" la decisió d'unir Administracions Públiques amb Hisenda.

Sobre la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, el portaveu de CiU ha dit que "és una persona que pot fer molt bé la seva labor perquè té experiència parlamentària" i ha afegit que "no ocupa la quota de dona. Ocupa la quota en funció de la seva intel·ligència i preparació".

Quant al titular d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha considerat que ha estat una "excel·lent elecció" perquè resumeix dues condicions bàsiques per al futur: formació política especialment en temes europeus, ja que cal "fer-se forat a Europa perquè Espanya ha estat molt absent els últims anys de les decisions europees", i "és un home amb formació econòmica".

Duran i Lleida també ha ressaltat el "coneixement de la matèria i l'experiència" del ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, i ha avançat que podria ser "un pas per ser en un futur comissari de la UE".

També ha destacat que Ana Pastor, ministra de Foment, era l'única persona de la qual sabia "des de feia temps" que seria ministra, pel que ha matisat que és "una persona de Rajoy" i ha recordat que va ser "una bona ministra de Sanitat".

També té "totes les benediccions del president" la ministra de Sanitat, Ana Mato, que és "una de les dones importants del PP", a l'hora que ha dit d'ella que té "experiència" i "està preparada".

Sobre Alberto Ruiz-Gallardón, ministre de Justícia, ha subratllat que estava "cantat" que ho seria perquè "és un polític i com a polític és capaç de regentar qualsevol ministeri".

"S'ho mereix, és un home lleial, coneix bé l'administració, amb tarannà dialogant, moderat i pot fer-ho molt bé", així s'ha referit Duran i Lleida al nou titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Finalment, el portaveu de CiU ha reconegut que l'únic membre del nou Executiu del qual no té referències és del titular de Defensa, Pedro Morenés, però ha puntualitzat que creu que té "experiència en la matèria"

Carta setmanal de Duran

D'altra banda, Josep Antoni Duran s'ha mostrat obert a col·laborar amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en matèria econòmica i per combatre la crisi malgrat el 'no' de la seva formació a la investidura, però sense renunciar al pacte fiscal.

"En economia crec que hi haurà marc per treballar junts i en relació amb el pacte fiscal intentarem i continuarem sent insistents sense renunciar mai al nostre compromís", ha remarcat a la seva carta web setmanal, on ha intentat justificar la posició de CiU al debat d'investidura.

Duran no comprèn per què alguns s'han escandalitzat pel vot en contra de CiU, en recordar que el PP va fer el mateix un any enrere a la investidura del president de la Generalitat, Artur Mas.

I aquest posicionament dels populars, ha afegit, no va impedir que col·laboressin amb el Govern ni a CiU el seu 'no' a Rajoy "el privarà de treballar junts en allò" que els uneixi.

Després de recordar que PNB i Amaiur es van abstenir i ningú ho ha criticat, ha assegurat que si CiU hagués optat per aquesta opció li retraurien i els acusarien de "tebiesa, entreguisme i pactisme".

Ha negat així que el seu discurs fos el més dur de la investidura, al·legant que la seva defensa del pacte fiscal va ser coherent i obligada, i més quan Rajoy no va donar "el més petit marge de viabilitat i diàleg" sobre aquesta qüestió.

"No ens quedava més remei que votar que no", ha sostingut Duran, després de lamentar que el president del Govern no abordés tampoc qüestions com la del Corredor Mediterrani ni la demanda de pagament dels 759 milions d'euros de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut i els 1.450 milions del fons de competitivitat.

També ha aprofitat per criticar el paper d'ERC, que primer es va integrar al grup parlamentari de l'Esquerra Plural --IU, ICV i la Junta Aragonesa-- i després es va passar al Grup Mixt, per la qual cosa no li va donar temps d'intervenir al debat d'investidura.

"Inconsistència, inconsciència i incoherència ha estat la trilogia del govern de Zapatero", ha afegit sobre la legislatura ja acabada, i ha criticat que ara l'exministra de Defensa, Carme Chacón, culpi l'executiu socialista de la mala gestió econòmica.

"Com si no fes amb ella!", ha retret Duran, qui també s'ha referit al nou gabinet ministerial de Rajoy. Així, ha elogiat la seva solidesa i consistència per a la formació, preparació i experiència dels seus integrants, "molt superior" a la dels últims governs socialistes de José Luis Rodríguez Zapatero.

"Em sembla excel·lent", ha arribat a dir en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, després de destacar que no ha tingut l'ocasió, aquesta vegada, de ser ministre, després que insistís durant tota la campanya que no ho volia ser.

"Jo no m'he vist a la llista del nou govern. Potser un dia d'aquests, al 'Polònia', em fan fer un gag enfadat perquè no tinc ministeri! Ja, ja, ja... Quin tip de riure!", ha conclòs a la carta web.