La meitat dels catalans desaproven per primera vegada la gestió de l'actual govern de la Generalitat, que també ha suspès amb una nota de 4,96, i la majoria, a més, censura les seves retallades pressupostàries, especialment els de sanitat, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Segons aquest sondeig del CEO, realitzat a partir d'enquestes presencials a 1.800 persones entre el 5 d'octubre al 9 de novembre i amb un marge d'error de més/menys 2,95%, la situació de la sanitat catalana passa a ser la tercera preocupació principal, només per darrere de l'atur i l'economia, quan el 2009 ocupava l'onzè lloc.

De fet gairebé el 60% de la població (59,4%) no accepta que el govern de CiU "retalli" despeses en atenció sanitària, mentre que tampoc no admet que es redueixi la despesa en "pensions" (14,8%) ni en beques per a l'ensenyament (5,8%), mentre que el concepte més acceptat per dur a terme les retallades és en habitatges de protecció oficial (33,5%).

A l'hora de puntuar la valoració de l'actual govern català, per primera vegada des de la seva presa de possessió, la població catalana ho suspèn amb un 4,96 sobre 10 encara que, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, "tècnicament és un aprovat" ja que si "s'arrodoneix" la nota arriba al 5.

No és discutible, en canvi, el resultat a la pregunta de si els ciutadans aproven o desaproven la gestió del Govern durant l'últim any, perquè la resposta majoritària (amb un 49,4%) és que la "desaproven", amb deu punts més que els ciutadans que l'"aproven" (39,5%), mentre que un 11,1% no sap o no contesta.

El "suspens" es percep també en la valoració de la labor realitzada pel president i els consellers, ja que la nota mitjana se situa en el 4,49 sobre 10.

Les altres respostes reflecteixen el que el director del CEO qualifica com de "malestar social" generat per les retallades, ja que disminueix la sensació d'"eficàcia" del Govern, i hi ha suspens en molts "eixos" sectorials, com nivell d'autogovern, actuacions en matèria econòmica, lluita contra l'atur i la precarietat laboral, sanitat pública, ensenyament públic, serveis socials, habitatge i ajudes a les empreses.

La meitat de la població catalana (49,5 %) no sap dir ni una sola cosa que hagi fet bé el govern que presideix Artur Mas, i en canvi, el 44,4% dels enquestats contesta amb claredat que el que ha fet pitjor han estat les "retallades".

Els ciutadans estan dividits gairebé al 50% entre els que pensen que el Govern sap com resoldre els problemes però necessita més temps (44,9 %) i els que creuen que no sap solucionar-los (42,3%).

També hi ha divisió a la meitat entre els que valoren positivament o negativament el funcionament de l'Administració de la Generalitat, i encara que el 49,7% de la població veu "igual" l'eficàcia dels governs català i central, hi ha un 32,1% d'enquestats que pensen que el primer és més eficaç que el segon.

La "confiança" en l'Executiu català disminueix perquè, encara que el 47,6% afirma que "es manté igual", hi ha un 19,9% que afirma que "ha disminuït una mica" i un 16,4% que "ha disminuït molt", mentre que només el 12,7% diu que "ha augmentat una mica" o "molt" (2,6%).

Si la "confiança" es compara entre institucions o sectors institucionals, s'observa que els ciutadans únicament confien i aproven els ajuntaments (5,22 sobre 10), mentre que la Generalitat obté un 4,46, els tribunals de justícia un 4,24, els sindicats un 3,26, el Govern central un 3,24 i els partits polítics un 2,99.