El tiquet moderador serà d'aplicació universal però algunes persones "n'estaran exemptes". Així ho va explicar el conseller de Salut, Boi Ruiz que també va assegurar que aquestes exempcions s'establiran per raons "bàsicament econòmiques". Ruiz va detallar que aquestes no s'habilitaran per col·lectius sinó que "tothom tindrà l'obligació i en funció de les seves condicions en un moment determinat o un altre li tocarà (pagar) o no li tocarà". El conseller va defensar que aquesta no és una mesura de copagament sinó una taxa per aconseguir recursos addicionals i que és similar a les que ja s'apliquen en d'altres àmbits, com l'universitari o el de justícia.

Sense barreres

Després que el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, anunciés la setmana passada que s'aplicaria una taxa d'un euro per recepta, Ruiz va concretar que serà una mesura de la qual estaran exempts alguns ciutadans. Es farà així ja que va assegurar que mai hi havia hagut la voluntat d'establir "una barrera econòmica". "Si el sistema sanitari no exclou de l'assistència a ningú per raons econòmiques, no farem que una prestació pugui ser exclosa per raons econòmiques", va declarar.

Ruiz va explicar que quan tant Mas-Colell com ell diuen que serà una mesura d'aplicació universal el que volen dir és que "no serà una mesura que impliqui que a uns no els hi tocarà mai i a d'altres sempre". Per tant, va afegir que és una mesura "que afectarà o no afectarà la gent segons la seva situació, bàsicament econòmica".

Quina serà la situació econòmica a partir de la qual es quedarà exclòs del pagament d'aquest euro és una qüestió que encara s'està estudiant tècnicament, segons ha explicat el conseller, que va afegir que també s'havia d'acabar de concretar si la via per fer el cobrament serà la recepta electrònica.

Ruiz va dir que aquesta és una mesura que ja s'havia pres als països del voltant i va demanar "no tenir por". Aquesta taxa està inclosa a la llei de mesures fiscals i financeres que acompanya els pressupostos del 2012 i preveu un ingrés de més de 100 milions d'euros anuals.

El conseller va diferenciar aquesta taxa del copagament, ja que va dir que mitjançant l'euro per recepta s'aconsegueixen recursos addicionals mentre que el copagament "és participar en un percentatge d'una despesa que és variable".

Ruiz va defensar l'aplicació de taxes en el sistema sanitari públic com ja fan altres administracions o en d'altres àmbits públics, com en el cas de justícia o universitats.

"Defensem la taxa i la diferenciem del copagament, perquè copagament és contribuir en una part de la despesa i això no és per contribuir", va asseverar el conseller de Salut.

D'altra banda, va negar que es vulguin aplicar noves mesures de copagament ja que, en primer lloc, aquestes "no són competència de la Generalitat" sinó de l'Estat.

Les reaccions

El PSC i ERC van demanar al conseller de Salut, Boi Ruiz, que deixi d'improvisar i concreti a qui té previst exigir el "tiquet moderador", un impost que el Govern català va presentar inicialment com d'aplicació universal, encara que sense descartar algunes exempcions.

"No deixa de ser un exemple més de la improvisació del conseller Ruiz", va criticar el diputat del PSC i exdirector del Servei Català de la Salut, Josep Maria Sabaté.

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també va reclamar a Ruiz que aclareixi com s'implantarà la nova taxa d'un euro per recepta mèdica presentada a la farmàcia.