La moratòria aprovada pel Govern per endarrerir fins a 2014 els pagaments als dependents lleus -grau 1, nivell 1- afectarà 44.000 catalans que ja tenen valorada la seva situació però estan pendents de pagament, segons que van confirmar fonts de la Conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat.

Es tracta de dependents que ja han estat valorats i havien de començar a cobrar el dia 1 de gener de 2013, data que el Consell de Ministres va decidir posposar un any més davant els "problemes de liquiditat".

A més, l'Executiu central va anunciar el passat 30 de desembre que ajornava fins a l'1 de gener de 2013 la incorporació de nous dependents moderats -grau 1, nivell 2- al Sistema d'Atenció a la Dependència (SAAD), el que també exclourà milers de dependents del cobrament.

Greuge comparatiu

La Conselleria lamenta el "greuge comparatiu" que suposa aquesta mesura, ja que les persones que no han estat valorades abans del dia 31 de desembre de 2011 no podran cobrar, mentre altres dependents moderats en la mateixes situació sí ho faran.

A més de no poder atorgar noves ajudes després de la moratòria aprovada pel Govern, la Generalitat té dificultats per poder pagar els retards de les ajudes a la dependència, per la qual cosa els cuidadors no professionals no han percebut aquesta petita part el gener, encara que sí que han cobrat la mensualitat corresponent, van precisar fonts de la Conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat, que van assegurar que aquests retards, de caràcter retroactiu, es pagaran "com més aviat millor".