L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) també investigarà si va existir un conflicte d'interessos per la duplicitat de càrrecs en els sectors públic i privat per part del president de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat. L'obertura d'ofici d'aquesta investigació es produeix després de la presentació d'una denúncia per un presumpte delicte de prevaricació a la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que va avançar dilluns Diari de Girona. En cas que la Fiscalia decideixi obrir digilències seran dues les institucions que indagaran sobre les activitats de Prat.

Precisament, des de dilluns passat els esdeveniments respecte a la duplicitat de càrrecs de Prat s'han desenvolupat amb una enorme rapidesa. El president de l'ICS va renunciar a les seves responsabilitats en el grup sanitari privat USP Hospitales i en el holding públic Innova, depenent de l'Ajuntament de Reus. Ahir mateix es coneixia també que l'Oficina Antifrau habia obert diligències per les possibles incompatibilitats de Prat, segons informava el diari ABC.

Però, no serà l'únic investigat per l'OAC. L'oficina que dirigieix Daniel Alfonso també indagarà per fets molt similars sobre l'expresident i actual conseller del Consorci de Salut i Social de Catalunya, Ramon Bagó, en unes diligències iniciades "recentment" i per aclarir si els dos càrrecs van incórrer en algun tipus de conducta reprovable.

Bagó ha compaginat durant anys la seva funció de president del Grup Sehrs, un holding d'empreses que subministra serveis a hospitals, amb la presidència del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC).

Bagó va dirigir el CSC, anteriorment conegut com a Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC), entre 1991 i 2008, i actualment forma part del consell d'administració d'aquesta institució. El Consorci de Salut i Social de Catalunya és una entitat púbica de la qual formen part 42 hospitals i 76 centres d'atenció privada de Catalunya.

En cas que la duplicitat de càrrecs i les contractacions efectuades pels investigats per les seves atribucions funcions en el sector privat i en el públic fos sancionable, l'OAC traslladaria el cas a l'autoritat judicial per seguir la investigació. Si es considerés simplement una actitud reprovable, l'Oficina emetria una sèrie de recomanacions, segons que han explicat les mateixes fonts.

El president de l'ICS va abandonar dimecres el seu càrrec de conseller en el grup sanitari privat USP Hospitals i va dimitir també com a director general d'Innova i de Serveis de l'Ajuntament de Reus després d'una denúncia presentada per la CUP per presumptes conflictes d'interessos.

Prat va anunciar la seva decisió en una missiva dirigida a la plantilla de la institució en la qual subratllava que la compatibilitat dels seus càrrecs és "legal, legítima i no excepcional" però que dimitia per no danyar la imatge de l'Institut.

El sindicat CATAC-CTS considera "inexplicable" que Josep Prat hagi renunciat a tots els seus càrrecs remunerats i només mantingui la presidència de l'Institut Català de la Salut (ICS), pel que no percep un sou, i s'ha preguntat de què viurà a partir d'ara.

"És totalment inexplicable que Prat renunciï precisament a tots els càrrecs remunerats i pretengui continuar amb ell, suposadament, únic càrrec no remunerat", destacat aquest sindicat sanitari. CATAC-CTS pregunta si el conseller de Salut, Boi Ruiz, pensa començar a pagar Prat o si el president de l'ICS encara té més càrrecs "no ?confessats que li permeten la filantropia".

Segons fonts de l'ICS, Prat no té un sou com a president de l'Institut, ja que es tracta d'un càrrec representatiu, però si que percep 378 euros bruts en concepte de dietes cada vegada que assisteix a les reunions dels dos màxims òrgans decisoris de la institució, que es reuneixen 16 vegades a l'any.

Aquestes mateixes fonts han assegurat que la dimissió de Prat de les seves funcions en Innova i en USP Hospitals no modifica les condicions retributives que té en l'ICS.