Un jutge de Barcelona ha citat a declarar com a imputat l'advocat Emili Cuatrecasas, soci principal del bufet que porta el seu nom, i la seva exdona, per un presumpte frau fiscal de gairebé 4 milions d'euros en els impostos de societats, patrimoni, IRPF i IVA. Segons fonts judicials, el jutge ha acordat admetre a tràmit la querella presentada per la Fiscalia contra Cuatrecasas, on l'acusa de deu delictes contra la Hisenda Pública dels quals la seva exdona, Mercedes B., seria participant a títol lucratiu per beneficiar-se de 142.831 euros en el suposat frau.

Per aquest motiu, els ha citat a declarar com a imputats el 24 de febrer que ve per interrogar-los sobre el suposat frau fiscal, que afecta els beneficis econòmics d'Emili Cuatrecasas sense relació amb l'activitat del bufet que va fundar el seu pare, actualment el primer d'Espanya.

En la querella, la Fiscalia acusa l'advocat de defraudar gairebé 4 milions d'euros a Hisenda en els impostos de societats, patrimoni, IRPF i IVA a través d'un entramat d'empreses sense activitat real. La denúncia del ministeri públic es basa en un informe de l'Agència Tributària que va detectar indicis de frau en els exercicis fiscals corresponents als anys 2006, 2007 i 2008 de l'advocat i expert en assessoria fiscal.

El querellat, manté la Fiscalia, va incloure com a despeses vinculats a una activitat empresarial les generades pels seus habitatges, vaixell d'esbarjo, mobiliari, personal de servei, viatges i altres dispendis domèstics, que d'aquesta forma van ser deduïts en la comptabilitat de la societat, amb el corresponent frau fiscal i evitant l'IRPF.

Paral·lelament, l'imputat "va disposar mitjançant una trama de societats evitar la tributació per l'impost sobre el patrimoni", operacions de les quals va resultar beneficiada la que va ser la seva dona, afegeix la querella. Per eludir la tributació d'impostos, Cuatrecasas va simular presumptament contractes d'arrendament dels béns del seu ús situant-los en el patrimoni d'EMESA per a, a continuació, fingir que aquests eren llogats per ell a la societat. També va subscriure contractes d'arrendament ficticis per les dues segones residències de Garós (Vall d'Aran) i Fontanilles, Baix Empordà.La Fiscalia situa en l'epicentre de la suposada trama de frau fiscal a l'empresa EMESA S.L, que pertanyia al querellat "a través d'una doble superposició de societats" que, segons el parer del ministeri públic, mai no van realitzar cap activitat econòmica.