El president de la Generalitat, Artur Mas, va reptar l'oposició a anar als tribunals si consideren que han existit irregularitats en la gestió del president de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat.

"Si creu que s'han comès irregularitats tenen llocs per demostrar-ho, també fora d'aquesta Cambra", va tancar al ple del Parlament en resposta a una pregunta del líder de C's, Albert Rivera.

Mas va defensar Prat sense fissures assegurant que no havia comès "cap" il·legalitat, i va demanar als partits que no el condemnessin sense proves, més encara havent-hi una investigació de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) que no havia conclòs. Va recalcar a més que treballa per al sector públic sense cobrar res a canvi, i va garantir que la decisió de situar-lo al capdavant de l'ICS respon a la necessitat de treballar per a la qualitat el sector públic sanitari.

En el mateix ple, també va sortir en defensa seva el conseller de Salut, Boi Ruiz, que va justificar que Prat segueixi al capdavant de l'Institut pel seu "prestigi professional", i va defensar que persones que treballen en el sector privat puguin col·laborar amb el públic.

Prat va dimitir fa poc com a president del grup Innova i vicepresident del Grup Sanitari USP Hospitals després d'una denúncia de la CUP de Reus davant de l'Audiència Nacional per presumpta "prevaricació continuada" en els seus múltiples càrrecs en empreses públiques i privades.

Paral·lelament, l'Oficina Antifrau de Catalunya ha obert una investigació sobre la duplicitat de càrrecs i sobre el possible règim d'incompatibilitats a l'exercici de les seves responsabilitats públiques tant de Prat com de l'expresident del Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC) Ramon Bagó.

Retrets de l'oposició

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va reprotxar Mas que "vengui Prat com un patriota" argumentant que no cobra per la seva feina a l'ICS, i va acusar el Govern que era conscient de la incompatibilitat ètica i legal quan el va nomenar al capdavant de l'Institut Català de la Salut. Va exigir la destitució de Prat, a qui va assenyalar com la persona encarregada pels seus vincles amb l'empresa privada de "desmantellar" l'ICS en benefici del sector privat.

També van arribar crítiques des d'ICV-EUiA. El seu diputat Josep Vendrell va expressar la seva sospita que l'objectiu de Prat és "fragmentar" aquest organisme per beneficiar empreses del sector privat, en algunes de les quals ocupava fins fa poc càrrecs directius. Una opció que Vendrell va denominar "posar la guineu a cuidar les gallines".

El diputat d'ICV-EUiA va reclamar al Parlament que s'endureixi la normativa d'incompatibilitats "per evitar conflictes d'interès".

En la resposta a la pregunta de la sessió de control, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar que no pensa modificar els criteris que havien guiat fins ara la seva actuació, va recordar que Prat no cobrava diners de l'ICS, perquè prèviament havia renunciat a aquest sou, cosa que li permetia legalment ocupar càrrecs directius en empreses.

Segons Boi Ruiz, les esmentades empreses "no estan directament relacionades amb l'ICS", i el nomenament de Prat respon al criteri de "comptar amb persones amb un cert reconeixement perquè contribueixin a governar les entitats sanitàries públiques".