L'executiu espanyol avançarà a Catalunya el pagament de 545 milions d'euros de la liquidació del 2010, que s'havia de fer efectiva al juliol, per permetre que el Govern disposi de liquiditat. L'avançament del 50% de les liquidacions a les comunitats autònomes és un dels acords que es van assolir al Consell de Política Fiscal i Financera que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va destacar com a exemple dels esforços del seu executiu per alleugerir la situació en què es troben molts territoris. Sáenz de Santamaría també va apuntar que el govern espanyol abordarà amb la Generalitat de manera bilateral el pagament dels 759 milions de l'addicional Tercera de l'Estatut pendents del 2008.

Aquest avançament de les liquidacions, segons la vicepresidenta, permetrà que els governs autonòmics "tinguin una major liquiditat a compte del que han de cobrar pel sistema de finançament". En el cas de Catalunya són 545 milions, la meitat dels 1.090 que segons les estimacions del Departament d'Economia de la Generalitat ha de rebre Catalunya en concepte del sistema de finançament del 2010.

La mesura s'acompanya d'un endarreriment de 10 anys del pagament de les liquidacions negatives que es van registrar els anys 2008 i 2009, quan l'Estat va avançar diners a les comunitats autònomes a compte d'uns ingressos per impostos que mai no es van arribar a produir, i de la nova línia ICO anunciada per Montoro que es posarà a disposició dels territoris.

En tot cas, la vicepresidenta ja va advertir que són mesures condicionades al compliment d'un "compromís fiscal" i de reformes estructurals que hauran de dur a terme aquests territoris, a més de la simplificació de les estructures administratives per evitar "duplicitats" i retallar al màxim la despesa que implica l'existència de 4.000 organismes diferents en mans dels governs autonòmics. El govern de Rajoy ja treballa en un "pacte territorial per a l'austeritat".

Soraya Sáenz de Santamaría ho va deixar clar a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "Entenem que hi ha un nucli bàsic de competències que és millor que es dugui a terme per part de l'Estat", com per exemple, va dir, les que deriven de reformes estructurals per posar en marxa la recuperació. "Pensem que una legislació coherent i harmònica en aspectes bàsics competència de l'Estat és fonamental per actuar amb agilitat i rapidesa a l'hora de complir els objectius d'estabilitat". Va citar com a exemple "la qüestió de les ambaixades".

Reconeix el deute

Soraya Sáenz de Santamaría també va fer referència als 759 milions d'euros que l'Estat hauria d'haver destinat a Catalunya en aplicació de la disposició addicional Tercera de l'Estatut al 2008 i que mai no va arribar a transferir. El portaveu del PPC al Parlament de Catalunya, Enric Millo, es va mostrar aquest dijous convençut que el govern de Rajoy inclourà aquests diners als seus primers pressupostos, fet que es correspondria amb el fet que el govern d'Artur Mas els hagi inclòs també als seus comptes del 2012. El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, va augurar que si l'Estat fa efectiu aquest pagament, no serà en cap cas abans de les eleccions andaluses del 25 de març.

D'altra banda, l'agència de qualificació Fitch té en revisió la nota que atorga a la solvència de Catalunya i set autonomies més, a l'espera de l'impacte de les mesures de control de la despesa que han pres. Concretament, manté una "vigilància negativa" sobre Catalunya, Andalusia, Astúries, Canàries, Cantàbria, Madrid, Castella La-Manxa i Múrcia, i creu que haurien d'emprendre reformes profundes de la sanitat i l'ensenyament.