Des de la publicació al DdG d'un al·lucinant informe, el passat mes d'octubre, a Catalunya hi ha dos grans fronts informatius, units per la persona de Josep Prat. Un és a Reus, centrat en el holding municipal Innova, concebut i dirigit de manera absoluta, durant molts anys i sota diversos partits, per Prat. L'altre és a l'Institut Català de la Salut (ICS), que encara presideix Prat, persona que és objecte d'una denúncia de 254 pàgines presentada a la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Tot plegat podria configurar el més gran escàndol de la Catalunya autonòmica. Hi ha tantes ramificacions, essencialment sanitàries i urbanístiques, que el cas pot ser notícia durant un període indefinible. El holding creat per Prat té avui un endeutament oficial de 202 milions d' euros 33.532 milions de pessetes. Malgrat aquest fet, Prat continua sent, per decisió i nomenament oficial d'Artur Mas, el principal responsable de les retallades sanitàries i de la destrucció en curs de l'ICS.

Ahir va esdevenir oficial que a Reus, des de l'Ajuntament i també amb l'ús del holding Innova, dirigit fins fa quinze dies per Prat, s'havia beneficiat econòmicament a un exregidor del PP, Juan Gallardo i potser a un altre alt càrrec del mateix partit, Miquel Àngel López Mallol. La notícia ha estat confirmada per la dirigent local del PP i tinent d'alcalde de Reus, Alícia Alegret. El consistori és regit per una coalició CiU-PP. No es va precisar si aquells fets es varen continuar donant durant l'actual mandat de l'alcalde i diputat de CiU, Carles Pellicer. Aquest s'ha passat mesos lloant a Prat, ratificant-lo contínuament, complaent-se del seu nomenament com president de l'ICS i acusant gratuïtament, en privat, a aquest diari.

Els fets ara revelats, es produirien durant el mandat de l'alcalde socialista Lluís Miquel Pérez i quan Innova ja tenia com director general a l'actual president de l'ICS, Josep Prat. Fa quinze dies, i immediatament després d'una denúncia presentada contra ell per la CUP local, Prat va dimitir de director general d'Innova, així com de director general del mateix Ajuntament de Reus (càrrec pel qual havia estat designat només per l'alcalde de CiU) i de membre del consell d'administració de una molt gran multinacional sanitària, USP.

Segons el diari digital "delCamp.cat" i la nova revista local NW, "Pérez ( llavors alcalde socialista de Reus) havia firmat dos decrets que lligava a López Mallol i a Gallardo com assessors i col·laboradors del govern (local)", malgrat que ells i el seu partit (el PP) estiguessin a l'oposició. Les mateixes fonts afirmen que les quantitats percebudes pel dos dirigents del PP "podien oscil·lar entre els 800 i els 1.000 euros mensuals".

A més, les fonts esmentades precisen que "les empreses dels socis de Gallardo van tramitar diferents factures a Innova, al mateix temps que ell n'era conseller", és a dir membre del consell d'administració d' Innova, holding dirigit i dominat per Josep Prat. El pressupost d'Innova és tres vegades superior (335 milions) al de l'ajuntament al qual pertany (111 milions).Pot ser un fet inèdit a nivell mundial.

La tàctica de Pellicer és netejar en primer terme tot el món que pugui ser més proper a CiU ( terreny en que ja hi ha hagut cessaments) i al PP, per a després centrar-se en el que hi hagi o hi hagi hagut de proper al PSC. Ningú dubta que pot ser molt, atès el llarg domini socialista de la ciutat. Fou amb govern un local socialista que Prat va configurar i dominar Innova. Quan Prat va dimitir dels seus càrrecs a Reus, fa dos setmanes, l'exalcalde socialista Lluís Miquel Pérez va fer pública una inefable carta de recolzament apassionat de Prat.

Què passarà quan s'apunti vers els socialistes, cosa ben segura? Fins a quin punt aquests hi respondran? Caldria consultar a l'oracle de Delfos. L'única cosa segura és que hi tema per donar i vendre. Quan les conxorxes transversals exploten pot passar de tot. O no gaire res.

Tot es produeix en un moment en què variades fonts sanitàries, ben situades, indiquen que "hi ha un caos absolut a l'ICS". Precisen que el rebuig de Prat és molt gran i creixent, fins i tot dins la sectorial de sanitat de CDC. Afegeixen que Mas continua inflexible en la seva decisió de mantenir unes retallades sanitàries immensament destructores, sense parió amb les reduccions que hi pugui haver a la resta d'Espanya.

Fonts fins ara prudents es refereixen obertament als possibles compromisos que Mas pugui tenir, des dels temps del finançament de les seves campanyes electorals, amb sectors empresarials de la sanitat.

Abans-d'ahir es donava com segur l'imminent cessament de Prat, però no pas de cap anada vers la moderació per part de Mas. Precisament això feia difícil la substitució d'un Prat que, sobre el paper, ha passat de ser un cas extrem de pluriocupació ( i de pluriassalariat) a esdevenir oficialment un aturat, ja que diu que només cobra dietes ( quantes i per quines quantitats?) a l'ICS.

Ha estat en aquest lliscant marc que la Generalitat va presentar abans-d'ahir un incert i poc fiable pressupost de sanitat pel 2012. Hi ha una nova retallada, de 425 milions d' euros respecte el 2011, és a dir un 4,7 per cent. Somiant truites, el conseller va dir que baixarien les llistes d'espera. Els diaris ben subvencionats i la servil TV3 ho han volgut fer empassar. La realitat és una altra: és un pressupost esgarrifós, com ja es comentarà. Però si fos bo també esdevindria nyap en mans dels actuals gestors. Ara s'està veient amb el pressupost del 2011, del qual encara es desconeix l'execució. Dintre d'un any veurem el mateix respecte al presentat ahir per Ruiz, amb les habituals pinzellades de ridícul personal, que ja s'exposaran.