Ahir es veié amb claredat documental -de fet, per una confessió de part- l'objectiu que vol assolir la destrucció, en curs, de l'Institut Català de la Salut (ICS). És més brutal i radical del que fins ara es podia entreveure. Deixa esgarrifat i produeix vergonya aliena.

La nova prova és un document lliurat pel conseller Boi Ruiz al Parlament de Catalunya, en el tràmit 320-00095/09, registre d'entrada 41967.Obeeix a una pregunta del grup socialista. Estaria pendent de publicació en el Diari Oficial del Parlament. La clau està en el seu annex, un document de 32 pàgines titulat "La governança de l'Institut Català de la Salut". Es pot demanar, o consultar en el Parlament.

De forma emmascarada es volen imposar canvis monumentals. S'ha usat el camí confús de la llei dita òmnibus. Ara es precisa amb un document que el conseller qualifica de "treball intern". Però el seu text és extremadament revelador. No hi ha matisos. No exagera quan afirma que "la reformulació de l'ICS vol dir un gir de 180 graus". Ruiz admet que el document ha sorgit de l'ICS, però que encara no ha estat formalment aprovat pel seu consell d' administració, presidit per Prat.

Qui conegui el monstruós holding Innova, creat per Josep Prat a Reus hi trobarà coincidències espectaculars, tant de fons com de forma. Reiteradament, el document usa l'expressió "holding" com a clau de volta de la destrucció de l'ICS. L'informe no té cap qualitat tècnica. Està escrit amb to paternal i demagògic, immanent a Innova. Escriuen control amb "k", és a dir "kontrol". Podria ser per fer mofa d'Alemanya ("Die Kontrolle") o de la desapareguda URSS. Esgarrifa l'absència d'escrúpols i de consideracions sanitàries, o merament humanes.

Hi ha agosaraments jurídicament espectaculars com que el nou ICS podrà avalar, endeutar-se i fins i tot hipotecar-se. Que no han llegit el diaris respecte al control de l'endeutament per la Unió Europea? A més ¿com pretenen fer oblidar que Innova és en el centre de denúncies judicials i té un endeutament oficial de 33.532 milions de les antigues pessetes? Fins ara, si s'analitzava inductivament i objectivament el holding Innova resultava gairebé impossible mostrar una imatge acceptable de Josep Prat. Ara aquella impossibilitat pot augmentar.

Segons el brutal document, l'ICS podria muntar infinits consorcis, cosa que en la pràctica podria consistir en lliurar-lo, a bocins, a empreses o conjunts d'empreses sanitàries privadeses. Altres consideracions són igualment agosarades. Per exemple, traslladar als hospitals el model de les EBAS ( Entitats de Base Associativa), rebatejades EPP, amb participació de l' ICS. Avui, dels 350 "Equips d'Atenció Primària" només hi ha 14 EBAS, totes en barris benestants.

En tractar-se d'un lliurament, escassament o gens controlat, de la sanitat pública a la privada (essencialment a la concertada) el document usa el mot "accionistes". Queda clar. Es tractarà òbviament, de la privatització del que sigui rendible i de la conversió, com a màxim, en beneficència del que no ho sigui. A més, l'ICS podrà vendre serveis a asseguradores i a ens privats, per la qual cosa, si arribes a un hospitals fins ara públic com ciutadà ben probablement seràs atès desprès de la persona que hi arribi per la via privada, de pagament. Deixo per un altre dia el gran tema de la fiscalitat. En haver-hi una part pública i una altra privada hi hauria d'haver una prorrata de l'IVA. És una qüestió que Prat coneix bé i que ja s'expondrà respecte a Innova.

Curiosament o cínicament, el document critica a la pretesa burocràcia de l'ICS, quan és obvi que el seu plantejament en crearia molta més, augmentant el cost i fomentant espectacularment el descontrol. Què va passar, altrament, a Reus, amb la Innova de Josep Prat? En un moment en que s'acomiada personal sanitari es contractaria exèrcits de gestors, segurament entre els amics. Que no és així com es va construir el monstre Innova? Si cal donar noms, som-hi.

El problema rau en que no es vol reformar l'ICS, sinó destruir-lo, en benefici d'un sectors sanitaris amics i comprensius a l'hora de finançar el que toqui, en l'àmbit polític partidista. Per a estalviar, es podria unificar l' ICS i el Servei Català de Salut. Això podria reduir burocràcia sempre i quan no disminuís el control pressupostari, fiscal i de gestió, assignatures que sembla que Prat no va aprovar a Innova.

Finalment, destacar que Prat no va assistir a la reunió habitual del dimarts de la comissió de govern de l'ICS. Prat continua en un lloc desconegut, tot sol, sense atendre al telèfon. Algunes fonts dubten de que sigui a Galícia. Creuen que podria efectuar gestions a l'estranger. Mentrestant, Artur Mas no ha trobat ningú per a substituir-lo, cosa que el document revelat avui pot fer encara més difícil. Per això algunes fonts no descarten que Prat pugui retornar a l'ICS. Que pugui ser tan sols possible ens deixa malament a tots els catalans.