La taxa d'un euro per recepta no s'aplicarà immediatament després de l'aprovació dels Pressupostos i haurà d'esperar encara tres mesos per entrar en vigor després de l'acord entre CiU i PP.

Els populars reclamaven que la taxa per recepta no entrés en vigor fins a dins de sis mesos, encara que finalment, i després de les intenses negociacions amb CiU, les dues formacions han acordat que la moratòria sigui de tres mesos.

Aquesta modificació del projecte inicial se suma als ja anunciats aquest dimarts, i que exoneraven de pagar la taxa als perceptors d'una pensió no contributiva i als beneficiaris de la renda mínima d'inserció (RMI).

CiU i PP van acordar durant la negociació pressupostària dels comptes de la Generalitat per a 2012 i la seva Llei d'acompanyament que els perceptors d'una pensió no contributiva i els beneficiaris de la renda mínima d'inserció (RMI) quedin exempts de la taxa d'un euro per recepta.

Queden exempts també de la taxa aquells fàrmacs que tinguin un preu inferior a 1,67 euros -IVA inclòs-, i deixarà d'aplicar-se a partir de la recepta número 62, una proposta que ja va plantejar el conseller de Salut, Boi Ruiz, en la seva última compareixença davant el Parlament.

Queden pendents de la negociació encara altres propostes que els populars havien posat sobre la taula de negociació, com el fet que els malalts crònics i els catalans que rebin un pensió contributiva inferior als 14.000 euros anuals també quedin exempts.

Nacionalistes i populars havien pactat també el retard fins a, almenys, l'1 de novembre de l'aplicació de la taxa turística, a més de rebaixar els tipus en els diferents establiments i incorporar alguns límits i exempcions sobre el gravamen. Finalment, han pactat que l'import màxim correspongui a 7 unitats d'estada i que sigui més cara la quota per a establiments de Barcelona que a la resta de Catalunya encara que falta per tancar si la seva aplicació comença l'1 de novembre, com accepta CiU, o el 15 de desembre, com pretenen els populars.

A més de a la llei d'acompanyament, PP i CiU van introduir nous compromisos en l'articulat dels pressupostos com la redistribució de 191.969 euros que es destinaran al Fons de Cooperació Local per suavitzar la situació financera dels ajuntaments.

Condicions dels "populars"

Malgrat que CiU i PP van tancar diversos acords, els "populars" van evitar donar ahir per tancada la negociació sobre els pressupostos de la Generalitat per al 2012 i va condicionar el seu aval a la firma d'un acord polític, amb el qual aconseguiria visualitzar de forma més explícita i simbòlica el seu rol com a soci preferent de CiU.

CiU encara albergava esperances que abans que la comissió d'economia del Parlament votés el dictamen del projecte pressupostari i la llei d'acompanyament, el PPC donés llum verda a uns comptes que hauran de sotmetre's al seu examen final en el ple de la setmana que ve. No obstant això, la intensa ronda de contactes i reunions dels últims dies, especialment dimecres, no va servir perquè els populars hagin donat el seu vistiplau definitiu.

Si bé tots els senyals apunten que hi haurà acord, el PPC va optar per mantenir el suspens alguns dies més, imposant ara com a condició "sine qua non" la firma d'un document per escrit que, segons paraules del portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, "transcendeixi" el pacte pressupostari. Millo va explicar que aquest acord no seria un pacte de legislatura sinó que es delimitaria a aquest any 2012.

L'"acord polític" que exigeix el PPC obligaria CiU a assumir compromisos com l'impuls d'una llei d'emprenedors de Catalunya, aprofundir en l'aprimament del sector públic català, millorar la transparència de les institucions que perceben finançament públic, així com els mecanismes de control pressupostari.

Encara que els populars van situar aquest acord al centre de la recta final de les negociacions, Millo va explicar que aquestes demandes extrapressupostàries les van posar sobre la taula de CiU des del principi de la negociacions.

Fonts nacionalistes van treure ferro a les condicions imposades pel PPC i van negar que aquest hipotètic acord condicioni la seva estratègia d'aliances variables.

Quan la negociació semblava encallada en el cànon per captació d'aigua que vol aplicar el Govern, el PPC considera ara que les converses sobre aquest punt estan "molt avançades".

Malgrat que encara queden serrells per tancar al voltant al cànon d'aigua i la taxa turística, els populars van veure com CiU votava a favor d'algunes de les seves esmenes, un gest "a canvi de res" que els populars van agrair.

Així, el PPC va arrencar un augment en les partides destinades a les víctimes del terrorisme a Catalunya i al Fons de Cooperació Local, a més d'una reducció en les dotacions per al Memorial Democràtic, entre d'altres.