Segons fonts jurídiques europees, dimarts va ser lliurada una denúncia formal a la l' OLAF (Oficina Antifrau de la Unió Europea, UE) que pot tornar a afectar seriosament al president de l'Institut Català de la Salut, Josep Prat. L'OLAF és una institució molt respectada i, per tant, temuda per alguns. La denúncia es refereix a "la possible existència de frau en subvencions" ( de la UE).

L'OLAF és una agència de la UE que "investiga el frau contra el pressupost de la UE, la corrupció i la mala pràctica greu en el si de les institucions europees, i desenvolupa la política antifrau per a la Comissió Europea". Des de la seva fundació, el 1999, ha dut a terme 3.500 investigacions, que han permès recuperar més de mil milions d'euros i sumat condemnes judicials per un total de 900 anys de presó.

La denúncia té 63 pàgines. Va signada per tres dirigents de la CUP (Candidatura d' Unitat Popular) de Reus. Afecta al holding inicialment només sanitari Innova. En els primers paràgrafs s'afirma textualment que "el responsable màxim d'Innova ha vingut sent el Sr. José Prat Domènech". També cita la denúncia presentada el mes passat contra Prat a la fiscalia de la Audiència Nacional. Està en tràmit intern. Segons una font sanitària, Prat hauria tornat a Barcelona divendres, dia en que s'hauria entrevistat amb el conseller de Salut, Boi Ruiz

Els signants són David Vidal, regidor de la CUP i dos membres de la mateixa organització que pertanyen al consell d'administració d'empreses del holding, també en representació de la CUP, Xavier Milian i Bartomeu Castellano.

Els denunciants afirmen que "hem tingut constància de l'existència de Fons Europeus pel Desenvolupament Regional (Feder) que han estat concedits a algunes d'aquestes empreses municipals (del holding Innova) que han estat sotmeses a la gestió opaca del Sr. Prat Domènech, per la qual cosa en aquest moment s'ignora la fi que es va donar als esmentats fons".

El passat gener, Josep Prat va presentar la dimissió dels càrrecs de director general de l'Ajuntament de Reus i de director general del holding Innova, amb un pressupost (tres vegades el de l'ajuntament al qual pertany) i un insòlit endeutament, de 33.532 milions de les antigues pessetes. Però Prat continua sent president de l'ICS, la principal empresa pública catalana, amb més de 40.000 persones.

Fons europeus

La denúncia detalla les empreses que haurien rebuts fons europeus. Aporta documentació que fomenta la denúncia. Argumenta que la finalitat de l'acció jurisdiccional europea és "la possible existència de frau en l'ús de les subvencions Feder esmentades".

Afirma que "el secretari de l'ajuntament de Reus ha elaborat un dictamen tècnic en el qual denuncia irregularitats en la gestió econòmica del Tecnoparc Reus".

Serà en el complex de Tecnoparc que a partir del proper 23 de març, CDC durà a terme el seu 16è congrés nacional. La denúncia afegeix que presumptament "l'ajuntament de Reus, a l'any 2005, ja hagué de retornar fons FEDER per irregularitats en la gestió de la subvenció". També afirma que "cabria suposar que les subvencions Feder a l'Ajuntament de Reus pogueren tenir un destí distint del que motivà el seu atorgament".

La denúncia fa una especial referència a la empresa dedicada a "aliments funcionals" (sic), "Shirota Functional Foods", ja exposada en aquest diari. No està clar per a què va servir. Fou presidida per Carles Manté, exdirector general del Servei Català de Salut, pertanyé al consell d'administració del Consorci (privat) Hospitalari de Catalunya. Fins el passat juliol, fou President de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva. La denúncia afegeix que "el mateix Sr. Prat Domènech n'ha estat titular( de Shirota) i (aquesta) no apareix a Innova".

La denúncia també afirma que la informació sobre el destí d'un fons FEDER "no sembla ajustar-se al que es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat". Hi ha consideracions en la denúncia que poden deixar bocabadats els íntegres i rigorosos inspectors de l' OLAF. No té res a veure amb l' oficina dita antifrau de la Generalitat.

L'OLAF també va rebre en el seu dia una denúncia respecte a l'anomenat "cas Turisme" que afectava dirigents de la UDC. El comportament dels seus inspectors, que es varen desplaçar a Catalunya, va ser exemplar, segons informa una font coneixedora del tema.

L'actual denúncia pot afectar al fet que Prat continuï sent president de l'ICS. També pot generar un col·loqui d'interès en el marc d'una meva conferència sobre "La destrucció de model sanitari català", organitzada per la direcció gironina d'Iniciativa per Catalunya que intentaré portar a terme avui a Girona, a dos quarts de vuit del vespre, a l'auditori Josep Irla de la Generalitat.