La Generalitat no convocarà aquest 2012 places d'oposició a professor perquè la llei de pressupostos aprovada aquesta setmana no ho preveu, tot i que queden 1.949 places pendents de convocar en virtut de l'últim acord amb els sindicats.

CCOO, Ustec-STEs i UGT han acusat Ensenyament de suplir la injecció de més professors al sistema amb l'obligació d'augmentar la dedicació del professorat actual a les aules per afrontar l'arribada de 15.000 nous alumnes el pròxim curs, tal i com va anunciar aquest divendres, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. Els sindicats consideren imprescindible contractar nous professors per assegurar la viabilitat del sistema.

El 2011 la Generalitat només va convocar el 60% de les noves places de professor compromeses, de manera que, de les 3.194 pactades, finalment se'n van convocar 1.245. Aquest compromís de fins a 3.194 places va ser contret per l'exconseller Ernest Maragall a la mesa sindical el 2008, i s'ha anat posposant per les retallades de la crisi. Fonts del departament han indicat que no es convocaran oposicions en l'educació pública, com tampoc es farà en altres àmbits.

Aquesta decisió s'ajusta així a les recomanacions fetes pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, durant la primera mesa sectorial del 26 de gener, on es va demanar a les comunitats ajornar-les fins al 2013 i acumular la taxa de reposició establerta en el 10%.

Davant de l'escenari de crisi, la consigna de la Generalitat és no convocar oposicions tot i l'arribada de 29.000 nous alumnes, que s'han afrontat amb un pressupost un 4,9% inferior i un augment de la jornada lectiva dels professors.

De fet, ja l'última convocatòria d'oposicions va tenir complicacions entre el Govern i la Generalitat, quan el Govern va anunciar que no podien convocar-se el 100% de les places quan l'Advocacia de l'Estat va presentar un recurs a la convocatòria catalana en virtut de la llei de pressupostos estatal.

Aquesta situació va deixar en suspens durant unes setmanes els més de 15.000 aspirants que estaven preparant les proves i que no sabien si finalment es convocarien.

L'Advocacia de l'Estat, a instàncies del Ministeri d'Economia i Hisenda, va recórrer la convocatòria de 1.245 places de professor de Secundària convocades per la Generalitat. L'examen, al qual es presentaran 15.000 aspirants, està previst per al pròxim 18 de juny.

Mesures d'Ensenyament

El passat dia 17, els sindicats de l'ensenyament de Catalunya ja van evidenciar el seu malestar amb les mesures anunciades per la consellera Irene Rigau, per les quals un terç dels professors de Catalunya, els que assumeixen tasques de gestió i coordinació, veuran augmentades el nombre d'hores que fan classe per compensar l'augment de l'alumnat, cosa que els sindicats consideren que anirà en detriment de la qualitat del sistema.

La portaveu del sindicat educatiu Ustec-STEs, Rosa Canyadell, va assegurar que la reorganització horària "posa en perill la qualitat de l'escola pública", en un context en el qual no es reconeix el treball del professorat i les iniciatives empreses fomentaran el desànim.

"No és possible atendre 600 nous grups escolars, 16.000 alumnes nous, sense incrementar les plantilles docents en ni una sola persona", va evidenciar CCOO, que va acusar el Govern de tenir la voluntat d'impedir la millora de l'educació pública.

UGT, per part seva va assegurar que els professors ja han vist reduït el seu poder adquisitiu en un 19%, mentre que la disminució d'hores de tutoria i coordinació afectarà "dos pilars sobre els quals se sustenta la qualitat educativa".