El conseller d'Interior, Felip Puig, va advertir ahir que els Mossos d'Esquadra actuaran i portaran la plantació de marihuana del municipi de Rasquera, a la Ribera d'Ebre, davant la justícia si la localitat acaba cedint terrenys a una associació amb fins ludicoterapèutics per plantar cànnabis.

El ple de l'Ajuntament de Rasquera va aprovar dimecres a la nit en una multitudinària sessió cedir uns terrenys municipals a l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) per plantar cànnabis, a canvi de crear uns 40 llocs de treball i rebre 1,3 milions d'euros en dos anys.

La iniciativa, tot i això, ha sembrat el dubte en la conselleria d'Interior, el titular de la qual va recordar que la llei no tipifica la plantació de marihuana com a delicte si és per a consum propi.

Tot i això, Rasquera pretén cedir sòl a l'ABCDA per a la plantació de cànnabis per a l'autoconsum dels 5.000 socis de l'entitat.

El conseller Puig va advertir que la Generalitat no es quedarà de braços plegats davant aquesta iniciativa i que recorrerà a la justícia perquè decideixi sobre la seva legalitat.

"Si això tira endavant, la policia és evident que haurà d'actuar i portar aquesta iniciativa, si és que es materialitza, davant del jutge, i seran la justícia i fins i tot la Fiscalia qui hauran de decidir si això és o no objecte de delicte segons el Codi Penal", va afirmar Puig en declaracions a Catalunya Ràdio.

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa (ERC), va explicar que la finca elegida per al projecte té una extensió de 7 hectàrees, encara que no totes es dedicaran al cànnabis, ja que hi haurà un cicle ecològic alternatiu de cultius com la remolatxa o els cereals, i va especificar que la marihuana que es planti serà "únicament per als socis de l'ABCDA".

Suport dels experts

Un informe jurídic, científic, tècnic i econòmic elaborat per dos despatxos d'advocats barcelonins avala el projecte de l'Ajuntament de Rasquera de fer d'intermediari per crear una plantació de cànnabis en terrenys de la localitat, segons fonts municipals.

L'informe conclou que l'ajuntament no cedeix el terreny per a la plantació, sinó que actua com a intermediari ja que els propietaris cedeixen el terreny al consistori i aquest, al seu torn, crea una empresa pública per tirar endavant el projecte.

En les seves conclusions, l'informe desacredita l'opinió manifestada pel conseller d'Interior, Felip Puig, que va assegurar que els Mossos actuarien si era l'ajuntament qui cedia els terrenys per cultivar el cànnabis, quan aquestes terres són privades i el consistori únicament exerceix de mediador per donar seguretat ambiental i jurídica i obtindrà per això un benefici econòmic.

"La seguretat jurídica i integral es garanteix amb els sistemes de vigilància i protecció, en col·laboració amb una Taula de seguretat", assegura el document.