El Govern de CiU ha aconseguit avui tirar endavant al Parlament la creació de dues noves taxes, una turística i una altra farmacèutica, gràcies al PP català, que ha permès avui amb la seva abstenció l'aprovació de la Llei de Mesures Fiscals i Financeres, que inclou els nous impostos.

La norma, coneguda també com a Llei d'Acompanyament dels Pressupostos, s'ha sotmès a votació a la cambra catalana amb un mes de retard, el que ha necessitat el Consell de Garanties Estatutàries per avalar la seva idoneïtat després que ICV-EUiA, SI i Ciutadans sol·licitessin el seu dictamen.

La Llei de Mesures recull les dues taxes més polèmiques de la negociació pressupostària del 2012: un nou impost sobre les pernoctacions turístiques, que començarà a aplicar-se l'1 de novembre, i el pagament d'un euro per recepta mèdica, que es cobrarà des de l'1 de juny, i del qual quedaran eximits els malalts crònics amb menys recursos i els beneficiaris d'una pensió no contributiva.

Altres conseqüències que tindrà l'aprovació de la llei -que ha obtingut 61 vots a favor, 52 en contra i 17 abstencions- seran un increment del cànon per captació d'aigua, una retallada del 15% en la jornada laboral dels empleats interins de la Generalitat, així com que s'implanti una taxa per accedir a la justícia.

El retard d'un mes en l'aprovació d'aquesta llei tindrà un impacte negatiu a les arques de la Generalitat de 50 milions d'euros, segons les estimacions del Departament d'Economia, encara que el portaveu adjunt de CiU en la cambra, Ramon Espadaler, ha elevat aquesta xifra a 60 milions.

Espadaler ha defensat en la seva intervenció la taxa que ha rebut el rebuig més unànime entre l'oposició, el copagament farmacèutic, del qual ha dit que la seva "voluntat recaptadora està en segon pla", a l'hora que ha recordat les exempcions als col·lectius "més febles".

De la seva banda, el diputat del PPC José Antonio Coto ha fet gala que, en possibilitar l'aprovació dels Pressupostos del 2012 i de la Llei de Mesures, el seu partit "ha evitat" una eventual convocatòria anticipada d'eleccions autonòmiques, que hauria perjudicat la imatge de Catalunya.

Els populars també treuen pit per haver aconseguit arrencar al Govern que endarrereixi l'aplicació de la taxa turística i el copagament farmacèutic, i que introdueixi límits i exempcions en uns impostos que el PPC s'ha compromès al fet que "passin a ser història" quan es recuperi la situació econòmica.

Quant als grups que han rebutjat el projecte, el diputat del PSC i exconseller Ernest Maragall ha lamentat que aquestes modificacions introduïdes pels populars representen una "voluminosa renúncia a ingressos" per part del Govern.

"Aquesta llei està tan desvinculada de la realitat com ho estava la de Pressupostos", ha exclamat Maragall, que ha denunciat que la norma no s'ajusta ni a la realitat econòmica actual ni a les previsions en aquest sentit.

Pel seu costat, el diputat d'ICV-EUiA Josep Vendrell ha sentenciat que l'aprovació avui de la Llei de Mesures consolida una "majoria natural de dretes" a la cambra catalana, per reprotxar després a CiU que "a cada foto amb el PP li segueix una gesticulació sobiranista".

En la mateixa línia han anat les crítiques al Govern des de les files d'ERC: "ha volgut ser el primer de la classe en retallades amb vista al mestre de Madrid, però ara s'ha adonat que el mestre li té mania", ha ironitzat el diputat Pere Aragonès.

Per a Ciutadans, la llum verda que avui ha donat el Parlament a la llei "visualitza una guerra freda ideològica empresa pel sector més conservador de la cambra contra l'Estat del benestar i mitjançant l'atac a tots els seus pilars", ha exclamat el diputat Jordi Cañas.

De la seva banda, el diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) Uriel Bertran ha insistit a reclamar al Govern mesures "fermes i valentes" per caminar cap a la independència.

El diputat no adscrit Joan Laporta ha votat a favor de la mesura, igual que va votar a favor de la Llei de Pressupostos.