Catalunya necessita quatre o cinc temporals consecutius durant aquesta primavera per escapar-se dels efectes de la sequera, després que s'hagi confirmat que aquest hivern ha estat el més sec dels últims 70 anys.

Tal com va explicar aquest dijous en roda de premsa el delegat a Catalunya de l'Agència Estatal de Meteorologia, Antonio Conesa, entre els mesos de desembre i febrer només va ploure un 10% del que és habitual en aquest període de l'any, a penes uns 15 litres per metre quadrat.

En concret, en el mes de desembre va ploure el 4% de la mitjana calculada prenent com a referència el període 1971-2000, el gener el 17% i el febrer el 10%, un panorama uniforme en el conjunt de la comunitat a excepció de la Val d'Aran i algunes zones pirinenques, on les precipitacions van ser més abundants.

Les pluges acumulades durant els últims tres mesos i els primers 15 dies de març són més pròpies "d'un desert", ha explicat Conesa, que ha precisat que la situació no és millor a tot Espanya.

De fet, s'ha complert la meitat de l'any hidrològic amb precipitacions al 55% del que és habitual i en els últims 16 mesos hi ha hagut escassos xàfecs a Catalunya, a excepció del març, el juliol i un "excepcional" mes de novembre, el que va permetre que els embassaments es trobin en una situació encara positiva.

L'onada de fred siberià i la successió de jornades ventoses van reforçar la sequedat i "tot el que va ploure el novembre s'ha evaporat" dels sòls, que a dia d'avui mantenen una humitat gairebé nul·la, ha assenyalat el delegat, fent referència també a la successió d'incendis dels últims dies.

L'altra cara de la moneda de les escasses pluges és que al Pirineu s'acumula poca neu, i això fa més difícil la situació amb vista a la primavera, ja que s'esperen poques aportacions del desglaç al conjunt de reserves d'aigua.

PLUGES A PARTIR DE DIMARTS

Conesa ha explicat, tot i això, que a partir de dimarts que ve és "molt probable" l'arribada d'una borrasca a Catalunya que deixarà pluges moderades generalitzades en el conjunt del territori, el que si es confirma seria la primera borrasca en mesos.

Les previsions parlen que l'episodi podria deixar entre 20 i 30 litres per metre quadrat, unes quantitats que haurien de repetir-se quatre o cinc vegades durant la primavera per pal·liar la situació actual.

En relació amb la predicció per a la primavera, el delegat ha assenyalat que s'espera que les temperatures es situïn lleugerament per sobre de la mitjana i que les pluges siguin les habituals per a aquest període de l'any, de manera que efectivament es revertiria la situació, ja que el normal són 150 litres per metre quadrat.

Després de ser preguntat per la possibilitat que aquests fenòmens siguin un senyal de l'arribada del canvi climàtic, el delegat ha dit que es pot constatar que ha augmentat la freqüència de fenòmens extrems, com demostra que l'any 2011 va tancar com el més càlid en mig segle, amb 1,1 graus centígrads per sobre del que és habitual.