El canvi que necessita Sheldon Adeldson per fer realitat Eurovegas a Catalunya ja està vigent. El 22 de febrer, just un dia abans que el magnat nordamericà es reunís amb Artur Mas, el Govern va aprovar una llei que permet que la Generalitat pugui executar sense els ajuntaments els plans urbanístics i canviar la qualificació del sól, quan hi hagi un projecte de rellevància social i econòmica, que afecti a un àmbit supramunicipal. És a dir, el Govern pot tirar endavant Eurovegas sense que s'hagin de canviar els plans urbanístics dels municipis que afecta i pot canviar la qualificació dels terreny sense haver de passar pel ple.

El macroprojecte d'oci i joc suposa una inversió d'uns 17.000 euros en unes 150 hactàrees. Adeldson exigeix que Eurovegas estigui a uns 20 minuts com a màxim de l'Aeroport de Barcelona.

A nivell urbanístic Eurovegas podria tenir dos problemes que la llei aprovada al mes de febrer solventa. Un és que a l'afectar el terme municipal de més d'un municipi, caldria que cada un d'ells aprovés una modificació dels seus plantejaments urbanístics per ubicar Eurovegas. L'altre és que la llei no permet que fora la trama urbana consolidada dels municipis hi hagi terrenys urbanitzables per fer grans centres comercials. Aprovada la llei aquestes dues dificultats queden solventades, ja que la Generalitat pot canviar la qualificació del sól i fer el plantejament urbanístic de la zona sense el visti plau dels ajuntaments i sense passar pels plens municipals.

Tot i que la reforma de la Llei d'urbanisme forma part del que s'ha donat a conèixer com a grup de lleis òmnibus, aquesta va ser aprovada a través d'una Llei singular degut a la seva especialitat i abast i va comptar amb el suport del PSC i CiU.

Aquesta legislació estableix que el Govern, quan faci plans directors urbanístics, "pot delimitar zones d'interès supramunicipal i ordernar-los per implantar activitats d'especial rellevància econòmica i social". Aquests espais poden ser urbanitzats de forma directa "sense necessitat de fer cap adaptaciño prèvia als plantejaments urbanístics generals del municipi". Aquests dos elements legislatius, permetrien al Govern començar a fer el projecte d'Eurovegas sense necessitat d'adaptar els plantejaments urbanístics dels municipis.

De moment, damunt la taula hi hauria uns terrenys situats entre l'Aeroport del Prat, i les llacunes del Remolar i de la Murtra. Dos espais protegits.

Les diferents informacions que han aparegut parla de zones que afecten a quatre municipis, tots ells governats pel PSC i ICV.

A nivell polític només ICV, ERC i SI s'oposen amb fermesa a aquest projecte. C's i el PSC han mostrat una postura més ambigua i tant el PP com CiU creuen que no es pot deixar passar una oportunitat d'inversió com aquesta.

La llei que permet actuar urbanísticament sobre la zona podria fer que Eurovegas afectés terrenys del Prat de Llobregat, tot i l'oposició de l'alcalde ecosocialista LLuís Tejedor. Altres alcaldes com el de Viladecans, Carles Ruiz s'han mostrat cautelosos amb la possibilitat que Eurovegas recali al seu municipi i creuen que cal estudiar la proposta d'Adeldson.

Al marge de consideracions urbanístiques Sheldon Adeldson ha posat condicions a la seva inversió. Vol exempcions fiscals, canvis en la legislació laboral, que es pugui fumar als locals del complex i que hi puguin entrar menors i ludòpates.

Des del Govern s'han llançat diversos missatges en una mateixa línia. No es farà una legislació adhoc per Eurovegas. El conseller de comerç Francesc Xavier Mena va asegurar que "la legalitat que hi ha a Catalunya es mantindrà totalment vigent". Una legalitat que de moment, i pel que fa al tema urbanístic, només li manca un punt per complir. El de que Eurovegas sigui declarat un projecte d'interés econòmic i social.