El president de la Generalitat, Artur Mas, participarà aquest dilluns a la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes que ha convocat el vice-primer ministre britànic, Nick Clegg, i que tindrà lloc a Londres. Mas, l'únic convidat que no forma part del govern d'un país independent, defensarà que el pacte fiscal, amb la limitació temporal i quantitativa de la solidaritat, és imprescindible perquè el país superi la crisi i l'estat espanyol remunti la situació. El cap de l'executiu també exposarà a la trobada les mesures d'aprimament, austeritat i estímul econòmic que ha portat a terme el Govern que presideix amb la intenció de subratllar que al sud d'Europa també s'actua amb responsabilitat.

Artur Mas viatjarà a Londres avui dilluns per participar a la cimera de governants liberal-demòcrates i reformistes, en la què també hi seran presents personalitats com el viceprimer ministre britànic, Nicke Clegg; el primer ministre d'Holanda, Mark Rütte; els comissaris d'Assumptes Econòmics i el de Transports, Olli Rehn i Sim Kallas, entre d'altres.

El president explicarà les mesures que porta a terme el Govern des de 2010 per fer front a la situació econòmica i per complir els compromisos de dèficit amb Europa. A més, demanarà una actuació coordinada dels poders públics europeus per sortir de la crisi i apostarà per una major integració política, econòmic i fiscal.

Mas destacarà l'esforç de solidaritat de Catalunya amb la resta de territoris de l'Estat i lamentarà els "incompliments" de l'executiu espanyol amb el finançament català i les conseqüències que això ha tingut. El cap del Govern recordarà que l'economia catalana és tan gran com la de Portugal o Finlàndia i que exporta tant com Dinamarca. I defensarà la necessitat d'un pacte fiscal "just", que limiti les transferències a altres territoris de l'estat espanyol.

El cap de l'executiu català expressarà la seva satisfacció per la inclusió del corredor mediterrani en la Xarxa prioritària de Transports i demanarà el desplegament de l'instrument de "project bonds" per finançar-lo. A més, mostrarà els seu suport a la redacció del nou Tractat Intergovernamental que s'ha de signar el març d'aquest any i defensarà l'extensió del mandat del Banc Central Europeu perquè pugui adquirir deute massiu dels estats membres en qualsevol alter banc central d'una economia desenvolupada, així com la creació d'un mercat d'eurobons.