Quatre experts en sanitat han publicat un llibre en el qual adverteixen que el "pseudodiscurs" que justifica que és inevitable aplicar retallades en l'actual context econòmic amaga, en realitat, una intenció de privatitzar el sector sanitari que ja ve de lluny. "El problema ja no són tant les retallades, sinó que s'estiguin usant aquests ajustos com una excusa perquè en treguin profit els moviments neoliberals que, des de fa anys, volen que la sanitat s'obri al capital privat", explica Joan Benach, un dels autors del llibre La sanitat està en venda.

Benach assegura que "la sanitat és la gran joia de la corona de l'Estat que encara queda per explotar i treure'n beneficis". Benach és professor del Grup d'Investigació en Desigualtats de Salut (GREDS) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i, entre 2005 i 2008, va col·laborar amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS) analitzant els factors socials que determinen l'estat de salut de les persones.

Els dos altres autors del llibre, Carles Muntaner i Gemma Tarafa, són també investigadors del GREDS, mentre que la quarta autora, Clara Valverde, és professora d'Infermeria i presidenta de la Lliga Síndrome de la Fatiga Crònica (SFC).

La sanitat està en venda va néixer de "la indignació per les retallades" per convertir-se en "una eina útil per informar de conceptes bàsics de salut, recordar com s'ha lluitat tant per aconseguir la sanitat pública i avisar del procés creixent de privatització", destaca Benach.

Els autors del llibre sostenen que, ja fins i tot abans de l'esclat de la crisi, les polítiques neoliberals estan "contaminant" el discurs polític amb teories com que els sistemes sanitaris són insostenibles o "eufemismes" com que s'ha de "racionalitzar" la despesa.

Per a Benach, tot és una qüestió de prioritats en la inversió dels recursos públics, però tant CiU a Catalunya com el PP a Espanya han optat per llançar una "batalla de paraules" per "crear molta confusió, desvirtuar tot allò públic i aconseguir una sanitat dual, una de pobres, pública, i una altra privada, de rics", sosté.

El tractament sanitari

El llibre aborda la situació de la sanitat en diferents parts d'Europa i també entra a valorar les polítiques sanitàries que s'estan portant a terme a Espanya.

Pel que fa a Catalunya, el llibre editat pels quatre experts critica obertament fórmules com el copagament d'un euro per recepta, en considerar-lo un sistema ineficaç per reduir la despesa farmacèutica i que només aconsegueix generar més inequitat.

Segons Benach, "la despesa farmacèutica a Espanya és escandalosa", però en gran part ho és, subratlla, per factors sobre els quals es pot actuar, com la idea ciutadana que cal sortir de la consulta amb una recepta o la pressió de les farmacèutiques sobre els metges perquè receptin.

El professor de la UPF també rebutja el discurs que apunta que es gasta molt en sanitat a Espanya, ja que la inversió està per sota de la mitjana de l'Europa dels 15 o del de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que agrupa els 30 països més desenvolupats del món. "Gastem poc en sanitat i hi ha una infradotació de funcionaris, però tot i així és un sistema bastant eficient, encara que sempre pot ser millorable", resumeix l'expert.

Benach també carrega contra el conflicte d'interessos que, segons ell, tenen alguns dirigents polítics com el mateix conseller Ruiz, en el seu cas, afirma l'expert, pel seu passat professional a la patronal Unió Catalana d'Hospitals.