Fa unes poques setmanes, Josep Casadellà, d'Anglès, mostrava en un vídeo que titulava "no vull pagar", la seva negativa a pagar el peatge de la AP-7 com a protesta contra els peatges de Catalunya, que considera un greuge en comparació a Madrid. En el vídeo Casadellà, assegurava que si només ho fes ell "no passarà res" però que si ho fes tothom, "no sabrien què fer". Doncs bé, ahir Abertis informava que ja són un centenar els conductors que es neguen, diàriament, a abonar el peatge de les autopistes catalanes des que es va iniciar la campanya #novullpagar, en considerar que les quotes són excessives.

Justament ahir, arran d'aquests fets, la Generalitat va alertar els conductors que tenen l'obligació legal de pagar els peatges segons el Reglament General de Circulació i que la sanció mínima prevista per aquesta infracció serà de 100 euros. Tot i així molts conductors van mantenir ahir la protesta.

Per la seva banda, Abertis, va indicar que de moment no s'ha procedit a denunciar ningú que no hagi abonat el peatge però que comunicaran les dades disponibles al Servei Català de Trànsit de la Generalitat, que és qui ha de prendre la decisió.

La multa de la discòrdia

L'anunci de CiU d'interposar multes de fins a 100 euros als conductors que es neguin a pagar la tarifa del peatge, va aixecar una onada de crítiques per part de la resta de formacions polítiques del territori català.

El PSC, va rebutjar la campanya a través de la seva secretària de cohesió social, Eva Granados, però alhora va recriminar les contradiccions dels convergents en aquesta qüestió. "No compartim que es vulnerin les lleis, les lleis estan per complir-les," afirmava Granados. Acte seguit però, recardava que CiU aprova mocions als ajuntaments a favor de la insubmissió fiscal però després el mateix Govern anuncia que multarà els ciutadans que no paguin els peatges. Granados va criticar que la federació estigui d'una banda "atiant aquests focs" però després parli de multes."El que demanem és coherència i que governin amb responsabilitat", va subratllar.

ERC a través de la seva secretèria general, Marta Rovira, i del diputat Joan tardà, va fer una crida a seguir la campanya de no pagar i va denunciar que "el Govern s'equivoca d'enemic" assegurant que el que hauria de ferexecutiu català "és denunciar la situació d'espoli fiscal sagnant que patim i posar-se al costat de la gent". De la seva banda, Tardà va titllar Felip Puig de "botifleret" i va expressar que la decisió del Govern "és una submissió a Abertis". Oriol Amorós, portaveu adjunt d'ERC, va anunciar que oferiran "ajuda jurídica" als que siguin multats per no pagar els peatges.

Joan Herrera, el secretari general d'ICV, va subratllar que "no és casualitat" que el president del consell assessor en matèria d'economia del Govern, Salvador Alemany, sigui també el responsable d'Abertis. "És tota una declaració d'intencions i explica molt el que està passant i com està responent el Govern de CiU davant de la campanya sobre els peatges", va argumentar Herrera, que va recriminar el "sobiranisme de saló" de CiU per "plegar-se" davant del govern espanyol i les concessionàries.

Per la seva banda, el secretari de SI, Uriel Bertran, va anunciar que "interposaran querelles per prevaricació i abús d'autoritat els membres del govern català i del Servei Català de Trànsit (SCT) que multin els catalans que es neguin a pagar". Bertran va retreure al govern de la Generalitat que utilitzi l'amenaça i la por per parar la mobilització i va denfensar que "és de justícia que els ciutadans del país deixin de pagar peatges perquè ja estan amortitzats".

Per la seva part,el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, es va mostrar contrari a la insubmissió a l'hora de pagar els peatges. Però alhora va afirmar que "ja era hora que els ciutadans fessin allò que alguns partits no poden perquè tenen una hipoteca".