L'

anunci de possibles multes de 100 euros als conductors que no paguin els peatges no ha fet tremolar el pols al moviment #novullpagar, que continua animant els usuaris de l'AP-7 a sumar-se a la iniciativa i no abonar ni un euro per circular per l'autopista.

Prou Peatges defensa que es tracta d'"una amenaça i una mesura desesperada davant l'èxit de la campanya" i assegura que "no arribarà cap multa". En la seva pàgina web, la plataforma assegura que "el Servei Català de Trànsit i els Mossos d'Esquadra no consideren infracció negar-te a pagar un peatge, no et poden multar perquè aquesta acció no està prevista al Reglament General de Circulació com a infracció".

No tothom ho té tan clar. "Si ho sabéssim seríem rics. Aquí no hi ha res escrit. No sé com interpretarà això -no pagar els peatges- el Govern perquè no hi ha res escrit. El codi penal i el de circulació no diuen absolutament res d'això", explica l'advocat Josep Maria Prat del despatx d'advocats Prat Sàbat.

Més contundent és l'advocat, professor i consultor en seguretat Alfons Perona, que assegura que la "llei és clara" i i si un conductor es nega a pagar un peatge pot ser sancionat. Segons Perona, aquest punt és indiscutible perquè en arribar a un peatge els conductors es troben amb "un senyal de restricció de pas que obliga a aturar el vehicle i que no permet reprendre la marxa fins pagar el peatge". Amb tot, Perona recorda que els multats poden recórrer la sanció i les concessionàries iniciar accions paral·leles per cobrar els imports impagats.

"Hi ha qui diu que no pagar un peatge podria arribar a ser considerat com una estafa. De totes maneres qualsevol comentari respecte a això en aquests moments seria una imprudència", afegeix l'advocat Josep Maria Prat, que recomana als usuaris de l'autopista que decideixen no pagar el peatge que s'identifiquin.

Mentrestant Abertis ha instal·lat uns cartells informatius als peatges catalans on informa que no pagar "podria ser una infracció". L'ús del condicional fa imaginar que ni la mateixa concessionària té del tot clar si negar-se a abonar un peatge és o no sancionable. De fet, el Govern tampoc aclareix amb precisió quin article es vulnera.