Els assessors del Govern català consideren, en un informe del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), que és factible un pacte fiscal que estableixi un model de finançament similar al concert econòmic, sempre que Catalunya surti del règim comú. A l'informe, que va ser lliurat ahir el migdia pel president del CAREC, Salvador Alemany, al president de la Generalitat, Artur Mas, després de mantenir una reunió, s'avala un sistema semblant al de concert econòmic i es considera possible una relació bilateral Estat-Generalitat, perquè ja existeixen models semblants, com els del País Basc o Navarra, i perquè garanteix la cohesió territorial.

En les 26 pàgines que conté l'informe es considera com una prioritat que Catalunya tingui poder de decisió en matèria fiscal, per damunt del nivell d'ingressos que aconsegueixi en cada moment, per a la qual cosa es considera imprescindible que la Generalitat pugui modificar i crear figures tributàries noves.

Els experts defensen també que Catalunya "recapti i gestioni tots els impostos que es generin en el seu territori mitjançant una agència tributària pròpia", i que després pacti amb l'Estat els recursos que ha de transferir a aquest últim per al finançament dels serveis comuns. El còmput d'aquesta transferència s'hauria de calcular partint del cost real que suposen les càrregues i serveis imputables i, a continuació, establir un "índex d'imputació", calculat sobre la base de diferents criteris, per exemple el PIB, la renda o la població.

Segons el CAREC, "el sistema no té per què excloure la possibilitat de negociar altres mecanismes de contribució per raons de cohesió i solidaritat", i afegeix que aquestes aportacions han d'estar clarament delimitades partint de criteris objectius i subjectes a revisió periòdica. Sense entrar en consideracions de drets històrics, el CAREC basa la seva argumentació en els principis d'"eficiència i solvència del sistema de finançament en el seu conjunt" i apel·la a treballar per aconseguir el màxim consens parlamentari i social a Catalunya.

Considera que un model inspirat en el concert econòmic "és el millor sistema per aconseguir els objectius del pacte fiscal" i valora que aquest model "és una realitat ja incorporada a l'estructura administrativa de l'Estat". "El pacte fiscal -indica el document- hauria de transferir la plena capacitat normativa a la Generalitat en relació amb tots els impostos directes, mentre que en el cas dels indirectes caldrà respectar les directrius comunes amb la UE i l'Estat pel que fa a l'IVA i als impostos especials". Constata també que "des que va ser institucionalitzat l'Estat de les Autonomies en la Constitució espanyola de 1978, s'ha produït una àmplia descentralització de la despesa cap a les Comunitats Autònomes que no ha tingut una correspondència amb els ingressos, en perjudici de la responsabilitat fiscal i de l'exercici de les competències atribuïdes".

Per aquest motiu, els experts conclouen que "els resultats del nou model haurien de modificar el sistema de finançament en el sentit d'una menor dependència, més capacitat financera i una reducció substancial del dèficit fiscal amb el sector públic central.

A la reunió, celebrada al Palau de la Generalitat, van assistir també per part del Govern la vicepresidenta Joana Ortega, els consellers d'Economia, Territori i Sostenibilitat, i Empresa i Ocupació, a més del portaveu de l'executiu català, Francesc Homs.