La Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem (TS) que dicti una nova sentència per als expresidents de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) Enric Roig i Antoni Herce, condemnats a 6 anys de presó per contractar un pla il·legal de pensions, i que augmenti la pena per al primer per prevaricació.

Així ho va manifestar el representant del Ministeri Públic en la vista pública celebrada ahir davant la sala segona penal del TS, que ha presidit el magistrat Joaquín Giménez, en la qual va assenyalar que, a diferència del que considerava l'anterior resolució, el delicte de prevaricació de Roig no està prescrit.

Per al Ministeri Públic, "el delicte de malversació no es comprèn si no està connectat en unitat material i natural al de prevaricació".

També va rebatre la falta de competència al·legada pel tribunal anterior per no entrar a determinar la responsabilitat civil, i va indicar que aquesta sí que és "perfectament" compatible amb la determinació de responsabilitat penal.

L'Audiència de Barcelona va condemnar Roig i Herce a 6 anys de presó per la contractació irregular del pla de pensions, a l'esquena del consell d'administració de la companyia i que va permetre que una quinzena de directius cobressin 2,7 milions d'euros en sobresous.

"Aquesta espoliació del cabal públic ha de ser tornada", va indicar el representant del Ministeri Públic, que també va recordar que els recurrents van ser en tot moment conscients de la seva il·legalitat, motiu pel qual van camuflar la seva malversació sota la partida de "despeses socials" o "premi de fidelitat".

Versió de la defensa

De la seva banda, la defensa d'Antoni Herce va assegurar que el relat de la sentència anterior està "contaminat" i que amb això s'aconsegueix vulnerar la presumpció d'innocència del seu client.

També va recalcar que el tribunal havia incorregut en un error de valoració de les proves i havi configurat una estructura de comissió per omissió sobre el "buit".

Pel que fa al delicte de malversació, la defensa de Herce va negar la tesi defensada per la resolució anterior sobre el fet que tot el pla ordit pels exdirectors amb fins retributius era una "simulació".

La defensa de Roig va indicar que és "incert" que el seu defensat emmascarés la comptabilitat de l'empresa per fer-ho "opac" als sistemes de fiscalització, ja que, segons el seu parer, els exdirectius van presentar moltes vegades diversos informes i memòries conforme al Pla General de Comptabilitat. En concret, l'Audiència de Barcelona va condemnar Enric Roig i Antoni Herce a sis anys de presó i, al segon d'ells, li va imposar a més vuit anys, sis mesos i un dia d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic per un delicte de prevaricació. No obstant això, la sentència va absoldre del delicte de malversació de cabals el també expresident de FGC Albert Vilalta.