El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assegurar ahir que "la privatització de determinats àmbits de serveis públics" és un aspecte del pla d'ajust que s'està negociant amb la Generalitat.

En declaracions als periodistes després de pronunciar una conferència organitzada pel Cercle d'Economia, Montoro va fer aquest comentari en referir-se al pla que es negocia amb l'administració catalana, que com la resta de comunitats necessita el vistiplau d'Hisenda a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest dijous.

"Seguim treballant amb la Generalitat en el seu pla perquè quedi complet i perquè sigui fiable, sigui creïble i sigui realista, també en el que es refereix a polítiques que a través de la privatització de determinats àmbits de serveis públics pugui completar la consecució de l'objectiu de dèficit públic", va afirmar Montoro, que no va precisar a quins àmbits afectarien aquestes privatitzacions.

El Govern català s'enfronta al desafiament d'haver de reduir el dèficit públic del 3,72% del PIB del 2011 fins a l'1,5% a final d'aquest any, una rebaixa que fonts parlamentàries posen en dubte que sigui possible complir en un sol any. Més enllà dels dubtes sobre la capacitat de Catalunya per rebaixar el seu dèficit públic fins a aquell nivell, el Govern admet oficialment que ha d'ajustar més de 1.500 milions d'euros aquest any, una quantitat que altres fonts situen entorn dels 2.000 milions.

Per fer-se una idea de la dimensió de l'ajust, cal recordar que la segona rebaixa salarial als funcionaris catalans va ajudar aquest any al Govern català a retallar només 625 milions en els pressupostos de la Generalitat per al 2012.

D'una altra banda, persisteix el dubte sobre si la Generalitat segueix fent constar com a ingrés en el pla d'ajust els 211 milions que l'Estat deu a la Generalitat en compliment de la liquidació del 2009 de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

Les fonts parlamentàries consultades creuen que la Generalitat ja ha renunciat a fer constar aquests 211 milions com a ingressos, atès que, segons la llei d'estabilitat pressupostària, la Generalitat està "obligada" a acordar amb Hisenda aquest pla d'ajust si no vol exposar-se a les "mesures coercitives" previstes a la llei.

D'altra banda, Montoro va emplaçar a totes les comunitats a presentar en el termini previst plans d'ajust "reals" i els va recordar que, d'altra manera, se'ls aplicarà la llei d'estabilitat pressupostària, que preveu en el seu cas extrem la intervenció de la regió.

"Tenim els ulls de tot Europa col·locats sobre nosaltres perquè el dubte està en la capacitat d'equilibrar els pressupostos de les comunitats i les corporacions locals", va assenyalar.

El ministre va recordar que totes les comunitats han de presentar aquests plans que els han de permetre aconseguir l'objectiu de dèficit de l'1,5% del PIB aquest any.

Advertència a Astúries

Montoro va instar el president del principat d'Astúries, Francisco Álvarez-Cascos, a resoldre la "pena política" en aquesta comunitat i a presentar el seu pla econòmic, ja que d'altra manera, va dir, se li aplicarà la llei d'estabilitat pressupostària. Així ho va advertir Montoro després de saber que Álvarez-Cascos, davant l'amenaça d'intervenció del Govern, reclamarà a l'Estat pels perjudicis econòmics que aquest anunci pot tenir en el finançament del deute del Principat a curt i llarg termini.