El portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, va deixar clar ahir que la rebaixa salarial als funcionaris catalans del 5% més enllà del 2012 anirà lligada a l'evolució de la situació econòmica.

En declaracions en un acte a Vilafranca del Penedès, Homs va assenyalar, després del Consell de Política Fiscal i Financera, que "els resultats de la reunió ens permeten anar tirant i arribar a final de mes; amb limitacions, però els serveis públics essencials continuaran funcionant i això, en els temps que corren, és tota una fita".

Homs va afirmar que la rebaixa del 5% del sou dels funcionaris catalans és una mesura "excepcional" i que està prevista "en principi" només per a aquest any 2012, encara que no descarta que duri dos anys més sempre "depenent de les condicions econòmiques" del moment.

Segons el portaveu del Govern, la població té motius per ser optimista encara que entén que la gent estigui espantada "si només fa cas al que es publica en els mitjans de comunicació".

Les mesures

La Generalitat estalviarà 1.069 milions d'euros en les partides de salut i educació com a conseqüència del pla de reequilibri 2012-2014 aprovat aquest dijous pel Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de Madrid.

El document quantifica les retallades ja previstes en els pressupostos catalans de 2012 i en la tercera onada d'ajustos anunciada aquest dimarts pel Govern català.

Amb les mesures dictades per a ensenyament s'aconseguirà estalviar 321 milions d'euros, mentre que en les de salut un total de 748 milions, dels quals 230 arribaran en concepte d'ingressos després de la reforma del copagament farmacèutic i altres mesures i 518 milions seran en concepte d'ajustos de despesa.

D'altra banda, el portaveu de CiU al parlament català, Jordi Turull, va reclamar al Govern central que presenti com més aviat millor un pla d'ajust de l'administració de l'Estat, de la mateixa manera que han fet les autonomies, i va demanar que sigui "seriós, rigorós i dur" i amb retallades importants en ministeris.

Segons va afirmar Turull en una roda de premsa, després que les comunitats hagin hagut de presentar plans d'ajust molt durs davant el Consell de Política Fiscal i Financera, "la pregunta del milió és on és el pla d'ajust de l'Estat?, perquè nosaltres no el veiem per enlloc".

Les crítiques

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va carregar contra la "poca credibilitat" del pla d'ajust que la Generalitat ha presentat a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), i va destacar que la millor notícia de la reunió ha estat que Catalunya no hagi estat intervinguda.

En roda de premsa, va criticar que el pla d'ajust aprovat pel Govern només està pensat per passar l'"examen" que va suposar el CPFF per a les autonomies, però va vaticinar que no traurà Catalunya de la crisi, ni evitarà la fractura social, ni contribuirà al manteniment dels serveis públics.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va afirmar que Catalunya està "intervinguda de facto" després del Consell de Política Fiscal i Financera. Segons Simó, el pla d'ajust que s'ha compromès a complir la Generalitat - i que ha estat acceptat per l'Estat -no deixa autonomia perquè el Govern tingui capacitat per decidir sobre futures despeses, i limita les funcions del Parlament. El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va contestar que Catalunya no estava intervinguda.

"No estem intervinguts perquè qui tria i qui prioritza les mesures del pla d'ajust és el Govern", va indicar.