La pobresa infantil a Catalunya ha passat del 18,5 % al 23,8 % en només dos anys, percentatge que suposa que actualment un total de 325.000 menors catalans viuen sota el llindar de l'exclusió social, segons el primer informe sobre la infància a Catalunya que ha elaborat Unicef.

L'increment de la pobresa infantil a Catalunya (menors de 0 a 17 anys) és superior a la resta d'Espanya, on en els dos últims anys ha crescut en dos punts percentuals -del 24 % al 26,2 %-, encara que la taxa del 23,8 % segueix per sota de la del conjunt de l'Estat.

Entre altres dades alarmants de l'informe, referits a xifres oficials del 2010 que poden haver empitjorat sensiblement el 2011, Unicef assenyala que a Catalunya el 29 % dels menors no acaba els seus estudis postobligatoris, el doble de la mitjana europea.

La directora de Sensibilització i Polítiques d'Infància d'Unicef, Marta Arias, va presentar ahir l'informe i va destacar que "la cara de la pobresa a Catalunya té cara de nen o nena".

L'informe assenyala que l'impacte de la crisi "està sent més fort en les famílies amb fills" i creix sense parar l'empitjorament de les condicions de vida que afecten l'alimentació, la convivència i les relacions entre pares i fills.

Per lluitar contra aquesta situació, la coordinadora del comitè d'Unicef Catalunya, Guiomar Todó, va demanar que es protegeixin les inversions destinades a la infància i que s'adopti un pla català contra la pobresa infantil "amb un ampli compromís polític".

També va demanar millorar el seguiment i el control de l'acció de govern en matèria d'infància aprofitant la firma del Pacte per la Infància de Catalunya, projecte que va considerar positiu, i incorporar la perspectiva dels nens en la presa de decisions.

Segons l'informe d'Unicef, elaborat per un equip d'experts multidiciplinari, la taxa de pobresa a Catalunya arriba al 45 % en el cas dels fills de famílies estrangeres extracomunitàries, mentre que és del 18 % en les famílies autòctones.

El perfil dels afectats

Un de cada sis nens catalans viu en situació de pobresa malgrat que treballin dues o més persones de la seva família, la qual cosa posa en relleu la situació de precarietat, i un 10,2 % dels menors catalans viuen en llars amb un nivell de pobresa alta, és a dir, que són una família de dos adults amb dos fills i uns ingressos anuals inferiors a 10.983 euros anuals.

"La despesa social pública en família i fills és clarament insuficient i està lluny de la mitjana europea", denuncia l'informe, que també ressalta que si es descompten les despeses d'habitatge de les rendes familiars, la taxa de pobresa es dispara al 37,7 %.

Set de cada deu nens en situació de pobresa viuen amb els seus pares, dos en famílies nombroses i un en famílies monoparentals.

Arias va demanar a les administracions que apliquin mesures "amb cara humana" i que posin "la infància en el cor de les decisions polítiques".