L'oposició en ple ha criticat aquest dijous el tancament dels dos centres de justícia juvenil previst per la Conselleria, els Til·lers, de Mollet del Vallès, i el Montilivi, de Girona. A més, han demanat a la consellera Pilar Fernández Bozal que reconsideri la decisió perquè suposarà una "massificació" de la resta de centres, empitjorarà la reinserció i allunyarà alguns menors de les seves famílies. Bozal ha al·legat que la mesura es deu a causes econòmiques, però es pot prendre perquè han disminuït els menors internats, perquè els dos centres requeririen reformes estructurals importants i costoses, i es potenciarà la mediació i el medi obert.

La consellera ha comparegut a petició seva a la comissió de Justícia del Parlament i ha donat arguments per intentar justificar el tancament. Segons ella, no es tracta d'un motiu d'estalvi, sinó de "racionalització" de la despesa, intentant mantenir intacte el model català de justícia juvenil. Dels 30 milions d'euros anuals que costa el sistema, els dos centres se n'enduien fins ara uns 10. Amb la reestructuració d'espais, s'estalviaran uns 5,6 milions, entre el personal de substitució que ja no farà falta i les tasques de manteniment dels dos centres, cosa que suposa gairebé el 20% del pressupost de justícia juvenil. Bozal ha recordat que els sous dels treballadors no s'estalviarà perquè les plantilles dels dos centres passaran a altres instal·lacions.

Per a Bozal, dels diners disponibles, el màxim ha d'anar per a la reinserció dels joves, que actualment només és del 42%.

De fet, el centre de Can Llupià, a Barcelona, passarà de 72 a 120 places, l'Alsina de Palau-Solità i Plegamans, de 77 a 90, i el Segre de Lleida, de 42 a 45. El trasllat dels menors i els treballadors es farà "el més aviat possible" i s'intentarà que sigui abans que acabi l'estiu, però depèn de processos administratius de trasllat de funcionaris i d'altres departaments com Governació, Economia, Salut o Ensenyament.

Per demostrar la disminució de les necessitats de places, la consellera ha donat dades sobre la delinqüència juvenil. El 2008 es van atendre 7.400 menors, mentre que l'any passat van ser 6.888. La Fiscalia de Menors va atendre 5.545 joves l'any 2008, mentre que l'any 2011 van ser 4.388, i els jutjats de menors van posar més de 4.000 mesures l'any 2008 i 3.848 tres anys després. Això va comportar que els menors internats passessin de 642 l'any 2008 a 586 l'any passat. Aquesta tendència segueix durant els primers mesos del 2012.

Els joves internats actualment en centres són 265, dels quals només 13 són noies, 159 són estrangers i 101 tenen més de 18 anys. Als Til·lers actualment hi ha 44 joves per 61 places possibles, i a Montilivi, 22. L'oposició ha dit a Bozal que la disminució en les xifres globals pot ser conjuntural i "fluctuant", i per tant no les pot donar com a definitives.

L'altre gran argument és que Justícia s'hauria de gastar al voltant d'un milió d'euros en "reformes urgents" dels dos centres, que estan en un estat deficient, segons ha mostrat la consellera en diverses fotografies. A Montilivi, per exemple, inaugurat el 1990, estava pensat per menors de 16 anys, però ara hi viuen majors d'edat.

Amb el tancament dels dos centres, quedaran set centres oberts, una unitat terapèutica i dos pisos de reinserció, amb un total de 282 places, que amb les properes ampliacions podrien arribar a les 311.

Una de les coses que més se li ha criticat és que alguns joves quedaran internats lluny del seu entorn familiar, però la consellera ha respost que la majoria dels joves de Montilivi, per exemple, són de Barcelona.

La unitat femenina dels Til·lers, amb 16 noies, passarà al centre de Can Llupià, a Barcelona, mentre que a Mollet seguirà funcionant, de forma independent, la unitat terapèutica de 12 places.

Pel que fa a les comarques de Girona, que es queden sense centre juvenil, Bozal ha explicat que l'actual pis de reinserció del barri de Sant Ponç, que compta amb tres habitacions dobles, ampliarà el seu horari i obrirà cada dia durant les 24 hores, mentre que actualment tanca els caps de setmana. A més, fins ara només tenia una mitjana d'ocupació de dues o tres places.

Preguntada sobre el possible destí dels dos immobles desocupats properament, la consellera ha dit que no està prevista la seva venda, però tampoc la descartat plenament.

Forta oposició

La diputada del PSC Agnès Pardell ha dit que no entén els canvis per un "estalvi ben petit" que "trenca tot el model de justícia juvenil" i fa córrer el risc de "tornar als reformatoris, de tan lamentable memòria". Per a ella, l'anunci del tancament ha estat una "sorpresa", perquè al febrer, quan la consellera va comparèixer a la comissió no en va parlar. "Ens sentim enganyats", li ha dit a Bozal, i ha recordat que tant els sindicats com el Col·legi d'Educadors Socials també han mostrat el seu rebuig.

Segons Pardell, amb aquests tancaments no es podrà complir la Llei del menor, augmentaran els conflictes als centres i ho considera una "mesura injusta i profundament antisocial".

El diputat del PP Pere Calbó no ha estat tant dur, però igualment li ha demanat a la consellera que reconsideri la decisió d'aquest "anunci preocupant" i poc "convincent". Ha demanat a Bozal que concreti com es durà a terme el trasllat i com afectarà els menors. Calbó ha considerat un "error" tancar el centre de Montilivi, perquè és l'únic de Girona, i la substitució per un pis "no és una bona solució". Per últim, ha alertat del perill de "massificació".

El diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà ha etzibat a la consellera que "no té cap credibilitat" perquè ni al programa electoral de CiU, ni al pla de govern ni al pressupost es va dir que es tanquessin centres. Milà ha assegurat que el motiu del tancament és la nova onada de retallades ordenada pel conseller Mas-Colell. "Li ha de dir al conseller que això no és Amèrica", i que la Constitució obliga a rehabilitar els presoners. Segons Milà, si Bozal pogués, no faria aquesta retallada.

A més, Milà també ha dit que la Fiscalia de Menors desconeixia aquest tancament i "no hi està d'acord". Igualment, ha assegurat que el Síndic de Greuges va recomanar en un informe obrir més centres i que li preocupava la sobreocupació. Tot i això, la diputada de CiU Elena Ribera ha defensat la consellera i ha assegurat que el Síndic va felicitar el model de justícia juvenil. De fet, ha assegurat que no només no hi ha saturació sinó que sobren places i que la retallada és culpa de l'herència econòmica de l'anterior Govern. A més, ha recordat que altres comunitats deleguen aquests centres a la iniciativa privada.

Sobre el mal estat dels dos centres que tancaran, Milà ha recordat que presons com la Model de Barcelona, la de Tarragona o la de Figueres estan pitjor i no han tancat.

Carme Capdevila, d'ERC, ha lamentat sobretot el tancament de Montilivi, que ha considerat un greuge per les comarques gironines, ja que quan el 1990 es va inaugurar era el "buc insígnia" de la justícia juvenil a Catalunya. "Ara vostè té l'honor de tancar-lo", li ha dit.