Un informe de la Policia Nacional encarregat pel jutge que investiga el saqueig del Palau de la Música conclou que CDC es va finançar irregularment a través de la seva fundació afí Trias Fargas no només de la constructora Ferrovial, sinó també d'altres empreses de rellevància adjudicatàries de la Generalitat.

Així ho revela un informe, elaborat per la Brigada de Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional a petició del jutge Josep Maria Pijuan, que investiga el presumpte pagament de comissions de la constructora Ferrovial a CDC a través del Palau de la Música a canvi de l'adjudicació d'obra pública en els governs de Jordi Pujol.

L'informe policial s'ha elaborat arran de l'anàlisi de documentació intervinguda a la Fundació Trias Fargas -actual Catdem- i de les empreses de bustiada Correu electrònic Rent, New Letter i Letter Graphic, així com Hispart i Altraforma, que se sospita que van emmascarar el suposat desviament de fons a CDC a través del Palau.

Els investigadors donen per acreditat que el pagament de comissions per part de Ferrovial a CDC no era "l'únic", ja que el partit també va poder rebre donacions -a través de la seva fundació- d'"empreses de rellevància" en sectors com la construcció i els serveis que participaven en concursos o processos adjudicataris "el resultat dels quals pogués estar viciat per aquestes aportacions".

L'informe destapa indicis de l'existència d'un possible "entramat de blanqueig de capitals" al voltant de la Fundació Trias Fargas, en què "ingents quantitats d'efectiu metàl·lic el destí final del qual es desconeix" van poder ser canalitzades a través de les societats proveïdores del Palau de la Música a CDC, "valent-se de procediments d'enginyeria financera".

Per a la Policia Nacional, l'ús d'aquests diners en efectiu, les operacions financeres anòmales, els negocis simulats, la "vinculació amb activitats delictives" i les societats instrumentals "són indicis reconeguts per la jurisprudència com integrants del delicte de blanqueig de capitals (...)".

Els mecanismes

Segons la investigació, les entitats de l'"entorn" de CDC "funcionen sota el principi d'unitat de caixa", la qual cosa explica la freqüent concessió de préstecs entre elles i les transferències de fons "per justificar creixents partides financeres rebudes".

La Unitat de Delictes Econòmics veu acreditats "diversos mecanismes orquestrats per transferir fons des de la Fundació Trias Fargas fins a CDC", en alguns casos procedents d'"empreses que intervenien en importants sectors de l'activitat econòmica".

Aquests fons, afegeix l'informe, acaben a CDC després del seu "pas efímer" per la Trias Fargas, utilitzada per desviar fons atesa la seva menor fiscalització pel caràcter de fundació de l'entitat.

Per aquest motiu, la Policia apunta que CDC, la Trias Fargas i altres entitats del seu entorn com Fòrum Barcelona funcionen "sota el principi d'unitat de caixa, la qual cosa en la pràctica esdevindria en què s'ha fet un ús espuri de les fundacions per canalitzar fons, alguns dels quals podrien tenir procedència il·lícita".

El dictamen policial enumera algunes de les quanties aportades per les empreses donants de CDC al llarg de diversos anys, encara que només especifica "els casos més cridaners" en què s'ha pogut identificar l'origen d'aquests pagaments.

Entre les empreses constructores d'àmbit nacional que cita l'informe figuren ACS, que hauria donat 250.000 euros, i Fomento de Construcciones y Contratas, que aportaria 159.000 en diversos anys.

Les constructores amb implantació autonòmica que van fer donatius a CDC són REHAC SA (46.000 euros), COPISA (170.000), TAMISA (230.000), BRUESA Construccions (90.000), Nova Lloret (100.000), Grup Excover (120.000) i Construccions PRH (48.000).

Entre les societats dedicades a serveis mediambientals, subministrament d'aigua, de manteniment i explotació d'aigües residuals citades figuren CESPA, amb un donatiu de 60.000 euros, SOREA (255.000) i SEARSA (160.000), així com l'empresa de gestió d'infraestructures i telecomunicacions Abertis, amb 150.000.

El Grup Ferrer Internacional, dedicat a la farmàcia, va donar altres 150.000 euros a la Fundació Trias Fargas, segons l'informe.

Aquestes empreses, recorda la Policia Nacional, "probablement hagin tingut entre les seves àrees de negoci activitats en les quals s'hagin produït entroncaments amb el sector públic autonòmic de Catalunya". La Policia ha trobat "vincles ferris" que fons de Ferrovial van acabar en mans de particulars i empreses intermediàries que, "com capes de ceba interposades, canalitzen rendiments econòmics amb presumible origen il·lícit en organismes pròxims a CDC o fins i tot a aquesta directament".

Les reaccions

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) va denunciar que les "insinuacions" abocades per la Policia Nacional no tenen "base jurídica" i estan "fora de lloc", ja que no arriben a demostrar "res".

Fonts de Convergència van al·legar que aquestes donacions van arribar en bona mesura en una època en la qual CiU ja no governava a la Generalitat ni en cap altra institució rellevant de Catalunya, per la qual cosa segons el seu parer no pot establir-se relació de causa-efecte entre aquests pagaments i les adjudicacions.

A més ha causat "sorpresa" el fet que, "en el context actual, es posin en dubte moltes empreses" que han rebut adjudicacions i se les tracti amb "presumpció de culpabilitat".

L'oposició vol explicacions

Tots els partits de l'oposició catalana van demanar explicacions a CDC. Segons el diputat del PSC Jordi Terrades, que va ser portaveu d'aquest partit a la comissió d'investigació parlamentària del Cas Palau, l'informe policial "confirma les conclusions" de la comissió parlamentària en el sentit "que existeix una vinculació molt clara entre el Palau de la Música, el Cas Millet, algunes empreses adjudicatàries i el finançament irregular de CDC".

"Ja va sent hora -va afegir Terrades- que els màxims responsables de CDC, tant els anteriors com els actuals, donin explicacions sobre aquesta vinculació i la possibilitat cada vegada més clara que el partit hagi rebut finançament irregular".

Per part del PP, el seu portaveu adjunt, Santi Rodríguez, que també va formar part de la comissió, va afirmar que "la investigació judicial del cas va corroborant les sospites que teníem que podia haver-hi un finançament irregular de CDC". La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va demanar a Artur Mas que, com a president de CDC, doni explicacions, després de les "evidències" aportades per la Policia, i es va preguntar si els convergents ja han tornat les donacions que van cobrar del Palau de la Música.

Per part d'ERC, el diputat i també portaveu d'aquest partit a la comissió d'investigació, Pere Bosch, va indicar que "CDC té un problema quan ja hi ha tants indicis que apunten a un finançament irregular o il·legal" del seu partit. Des de Ciutadans (C's), el seu president, Albert Rivera, va assenyalar que l'assumpte "podria arribar a constituir l'escàndol més gran de la democràcia catalana en els últims trenta anys".