El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va rebutjar ahir noves compareixences davant el Parlament pel cas Palau de la Música perquè ja s'han donat suficients "explicacions" i s'han "passat comptes".

Des de l'oposició han refermat els últims dies les peticions perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, comparegui per donar explicacions, després que un informe de la Brigada de Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional assenyali que CDC es va finançar irregularment a través de la seva fundació, la Trias Fargas, amb donatius d'empreses contractades per la Generalitat.

Després de la reunió del comitè executiu de CDC, Pujol va replicar que el debat parlamentari sobre el cas Palau de la Música "ja es va produir" amb la comissió d'investigació creada el 2010.

Pujol va recordar que en aquest moment la pròpia CDC va suggerir la compareixença de Mas, però el tripartit va declinar la proposta.

Segons Pujol, ara una compareixença de Mas "no ajudaria" a la justícia a aclarir el cas.

El secretari general convergent va denunciar la "voluntat de brega política" de l'oposició i va assegurar que el seu partit segueix oferint-se a "col·laborar" amb la justícia.

Després que aquest cap de setmana l'exministra de Defensa, Carme Chacón, afirmés que CDC "omplirà el Palau Sant Jordi, però l'altre Palau el van buidar", en al·lusió al Palau de la Música, Pujol li va reprotxar que hagués volgut trencar el seu "clamorós silenci" dels últims mesos "obrint la boca per la cosa més inoportuna".

Per a Pujol, les paraules de Chacón estan "fora de lloc" i a més són "repetitives, perquè va dir el mateix que en la seva campanya electoral".

A Pujol li "agradaria sentir" la posició de Chacón sobre el pacte fiscal "per saber si el PSC està al costat de la grandíssima majoria social" de Catalunya i si defensarà a Madrid la proposta catalana.

Sobre l'informe policial, va advertir que està ple de "suposicions" que només han de valorar-les el jutge que instrueix el cas.

Pujol va insistir que no hi va haver finançament irregular de CDC, que a més va decidir anar tornant els diners que la Fundació Trias Fargas va cobrar del Palau de la Música, i va posar de relleu que els pagaments es van fer en un període en que CiU estava en l'oposició en pràcticament totes les institucions "importants" de Catalunya. També es va referir al fet que el ple de la Sindicatura de Comptes decidís no continuar amb una investigació que atribuïa a l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo (CiU) presumptes irregularitats en la gestió de diners públics entre els anys 2000 i 2005.

Pujol va recalcar que es tracta d'un cas "arxivat" per la pròpia Sindicatura de Comptes i pel tribunal de comptes, per la qual cosa "les explicacions ja estan donades".

Les reaccions

La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar "explicacions immediates" als dirigents de CDC per la seva presumpta finançament irregular, però va rebutjar que el president català, Artur Mas, comparegui al Parlament, perquè "no cal confondre partit amb govern".

"Al Parlament compareix el Govern, i en aquest assumpte els que han de donar explicacions són els màxims responsables de CDC, entre ells Mas, per descomptat; però no es pot confondre govern amb partit, com estan fent alguns", va dir Sánchez-Camacho.

Així, el PPC es desmarca de la resta de l'oposició, que demana la compareixença de Mas al Parlament. Precisament el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va assegurar ahir que és "evident" que el cas és "prou greu" com perquè Mas doni el màxim d'explicacions.

En la mateixa línia, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va assegurar que "ara més que mai cal demanar explicacions perquè CiU està al capdavant del Govern d'aquest país i no volem que cap ciutadà tingui cap dubte sobre què es fa amb els diners públics a les institucions catalanes".