El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va anunciar ahir que havia demanat que s'avancés la seva compareixença anual davant el Parlament per poder explicar les activitats internacionals de la institució, "quant costen i els seus resultats".

Ribó va convocar la premsa per presentar l'activitat internacional de la institució i "aclarir" la informació publicada pel diari El Mundo, que denunciava que el Síndic ha fet mig centenar de viatges a destins turístics.

En aquest sentit, el Síndic de Greuges va explicar que aquesta institució havia fet 60 viatges oficials fora de Catalunya des de 2009, any en què ell va ser elegit president europeu de l'Institut Internacional de l'Ombudsman, que havien suposat una despesa de gairebé 50.000 euros, un 0,48 per cent el seu pressupost. En la mateixa roda de premsa va explicar que la despesa d'aquests desplaçaments internacionals, en alguna ocasió al costat de diversos membres del seu equip, ha ascendit a 62.117 euros el 2011 i 93.882 el 2010, el 0,7% del pressupost de representació de l'entitat.

Rafael Ribó va assenyalar que no el sorprenen les dades que apareixen en les informacions periodístiques perquè, com a exemple de "transparència", apareixen totes publicades en les memòries del Síndic de Greuges i, a més, "les pot consultar qualsevol ciutadà del món en el web" de la institució.

El defensor del poble català va explicar que en tots els desplaçaments fora de Catalunya que fa ell o altres representants del Síndic de Greuges s'allotgen en hotels de tres estrelles i viatgen en classe turista excepte en el cas dels vols intercontinentals, que realitzen en classe business.Va puntualitzar que en el 75% dels viatges intercontinentals que havia fet com Síndic o com a càrrec electe de l'organització europea d'Obudsman les despeses havien corregut a càrrec del Consell d'Europa o de l'amfitrió, i a la resta havia estat la institució la que havia assumit el cost.

Entre les tasques internacionals que ha realitzat, va destacar les trobades amb ombudsman de països menys desenvolupats i la feina per a la creació d'aquestes institucions en els Balcans. Rafael Ribó va assenyalar que des que va ser elegit president europeu de l'Institut Internacional de l'Ombudsman i fins ara només havia rebut elogis de tots els grups polítics per la seva activitat internacional quan l'han controlada, i el reconeixement i estímul dels presidents de la Generalitat perquè la mantingui. Sobre els efectes en l'opinió pública d'aquestes informacions periodístiques en un moment de retallades pressupostàries, el Síndic va assenyalar que la institució havia rebaixat el seu pressupost en un 21 % en dos anys.