El conseller d'Interior, Felip Puig, va demanar extremar les precaucions per gaudir d'una revetlla de Sant Joan segura, especialment aquest any que el risc d'incendi és molt elevat. El conseller va detallar que uns 5.000 efectius, entre policia, bombers i protecció civil principalment, es desplegaran arreu del territori per garantir la seguretat i actuar en cas que es doni alguna emergència. A més, el telèfon d'emergències 112 doblarà el seu personal entre les deu de la nit i la una de la matinada d'avui, quan s'espera més activitat.

Amb motiu de la revetlla de Sant Joan, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat posarà en prealerta del pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per reforçar el seguiment de qualsevol incident rellevant des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT). Puig va incidir en el fet que aquest any Catalunya viu una complicada campanya d'estiu perquè la vegetació està molt seca i per això va demanar extremar les precaucions a l'hora de tirar petards o encendre fogueres, que es permeten seguint les indicacions que per exemple no estiguin a menys de 500 metres d'una zona boscosa. Tot i el risc, no s'han establert limitacions especials i són els agents rurals els encarregats d'autoritzar les fogueres, tenint també en compte el mapa de risc d'incendis.

Risc a Girona

En total hi haurà 1.100 bombers entre funcionaris i voluntaris preparats per si hi ha alguna emergència. Així es reforçarà el personal a més de 50 parcs de Bombers funcionaris i els auxiliars forestals que conformen les esquadres forestals de reforç amb parcs de funcionaris i voluntaris perllongaran la seva jornada fins a la una de la matinada de diumenge. També perllongaran la seva jornada el personal de reforç contractat a les sales de control de les regions d'emergències. A les comarques gironines hi ha risc moderat pràcticament a tota la demarcació tot i que en determinats punts de l'Alt i el Baix Empordà, del Pla de l'Estany i del Gironès el risc és "alt".

A nivell policial, els Mossos d'Esquadra desplegaran més de 3.000 efectius entre avui i demà, quan faran tasques de seguretat ciutadana, ordre públic i mobilitat. Hi haurà 360 efectius de trànsit i es realitzaran 83 controls d'alcoholèmia i drogues a la xarxa viària.

A més, un total de 2.445 efec?tius de Seguretat Ciutadana, d'Investigació i de Policia administrativa també participaran en dispositius de seguretat. Entre aquests hi ha 206 agents d'ordre públic i 30 d'antiavalots.

Tant Puig com el director del Servei Català de Tràbsit (SCT), Joan Aregio, van recordar que es tracta del primer cap de setmana en que els escolars ja estan de vacances i el primer cap de setmana pròpiament d'estiu, dos aspectes que augmenten la mobilitat, especialment a les zones costaneres.

L'SCT preveu que les vies que concentrin més trànsit siguin l'A-2 en el tram Martorell-Abrera, l'AP-7 nord entre Montornès del Vallès i la Roca del Vallès, l'AP-7 sud entre el Papiol i Martorell, la C-31 sud entre Sant Boi de Llobregat i Viladecans i la C-32 sud entre Gavà i Sitges. Per a l'operació retorn s'espera que la gran majoria de vehicles es concentrin a l'A-2 entre El Bruc i Esparraguera, l'AP7-nord entre Sant Celoni i la Roca del Vallès, l'AP-7 sud entre Vilafranca del Penedès i Martorell, la C-32 sud entre Sant Pere de Ribes i Sitges i la N-340 entre Tarragona i el Vendrell.

Per millorar la mobilitat s'establiran carrils addicionals i en sentit contrari a l'habitual, la inversió de prioritat a les rotondes, carrils d'incorporació i dispositius de senyalització especials. En total hi haurà 200 kilòmetres de mesures de circulació instal·lades.