El 51,1% dels catalans votaria a favor de la independència de Catalunya si demà mateix es convoqués un referèndum d'autodeterminació, mentre que creixen els partidaris d'un Estat propi, en què el 55,5% creu que "viurien millor", segons el baròmetre del CEO.

Aquestes dades que reflecteixen un augment dels catalans favorables a la independència s'extreuen de l'últim sondeig elaborat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat a partir d'una mostra de 2.500 enquestes telefòniques realitzades entre els dies 4 al 18 de juny amb un marge d'error de més/menys un 2,47%.

Segons el director del CEO, Jordi Argeleguet, el "baròmetre" d'estiu revela "una dada importantíssim, i és que per primera vegada en les enquestes del centre el "sí" a la independència en un referèndum supera el 50% -en concret el 51,1%- perquè els ciutadans partidaris de la secessió de Catalunya de l'Estat Espanyol han pujat un 6,5% en els últims quatre mesos.

L'increment de l'independentisme és progressiu, va especificar Argeleguet, si es té en compte que en sis anys, des del juny del 2006 al juny del 2012, el percentatge de ciutadans favorables a un Estat propi "s'ha doblat", en passar del 13,9% al 34%. Aquesta dada es desprèn de la pregunta "Creu que Catalunya hauria de ser...?", amb un 34% de respostes a favor d'"un Estat independent", davant del 28,7% que creu en un Estat federal, i un 25,4% de partidaris d'"una comunitat autònoma".

L'opció secessionista a favor del "sí" a la independència sobrepassa per primera vegada el 50% i apareix com a majoritària també en les respostes a la pregunta sobre el que votarien els ciutadans en un referèndum d'autodeterminació, davant només un 21,1% de "no" (-3,6% respecte a l'anterior baròmetre) i un 21,1% d'abstenció. Es dóna el cas que l'enquesta reflecteix que hi ha un 8,8% de votants del PP català que votarien a favor del "sí" a la independència, encara que el gruix de l'electorat d'aquest partit opta amb rotunditat pel "no", un 74,4%.

Altres respostes complementàries del sondeig indiquen que el 55,5% dels catalans creu que Catalunya estaria "millor que ara" sent un país independent de l'Estat espanyol, i que el 68,8% sostenen que Catalunya ha arribat a "un nivell insuficient d'autonomia".

Segons el director del CEO, "hi ha una part estructural d'un "electorat dur" de catalans favorables a la independència, però també hi ha "una altra part més sensible d'electorat conjuntural que està empesa per les circumstàncies". Argeleguet va especificar també que "la majoria d'independentistes segueixen votant CiU, encara que ERC s'estabilitza i recupera" terreny perdut en comicis anteriors.

D'altra banda, CiU guanyaria còmodament les eleccions catalanes si es fessin ara, però la crisi passa factura als grans partits, de manera que CiU, PSC i PP perdrien intenció de vot front a un creixement dels partits minoritaris, segons el mateix estudi d'opinió.

CiU, de 62 a 60 escons

El baròmetre fet públic ahir reflecteix que CiU aconseguiria 60 escons, dos menys que ara; el PSC seguiria retrocedint, passant de 28 a 24 o 25; i el PP també baixa, de 18 escons a 15 o 16. ICV-EUiA pujaria els seus 10 parlamentaris a 12 o 13; ERC creixeria de 10 a 15 o 16; C's consolidaria els seus tres diputats i podria aconseguir un quart; SI aconseguiria entre 0 i 4, mentre que formacions extraparlamentàries com PxC i les CUP s'han "desinflat" i perden adeptes.

El 5,9% dels enquestats votarien en blanc -1,1 punts més que en el baròmetre d'hivern-, l'1,2% votarien nul, l'11,6% no aniria a votar, i el 18,5% admeten que encara estan indecisos sobre el seu vot.

Pel que fa a intenció directa de vot, és del 25,7% en el cas de CiU (4,7 punts menys que el febrer), del 10,1% en el cas del PSC (0,9 menys), del 9% per a ICV-EUiA (0,9 més), del 7,7% per a ERC (0,3 menys), del 2,2% per al PP (1,1 menys), de l'1,4% per a SI (0,3 més) i del 0,7% per a C's (0,4 punts menys).

Un "aval" al pacte fiscal

Com era d'esperar, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va afirmar que els resultats del sondeig del CEO "avalen" l'aposta de l'executiu pel pacte fiscal i la "transició nacional" de Catalunya. Per a Homs, aquesta enquesta "reflecteix fidelment un nivell de consciència nacional a Catalunya molt gran i creixent", cosa que demostra que "la realitat catalana és molt obstinada, tossuda i imparable".

Més enllà va anar el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, qui va assegurar que el baròmetre "permet pensar en instruments d'estat i fins i tot en l'Estat propi".