El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va anunciar que des d'ahir ja es prova el sistema informàtic per controlar els topalls establerts al copagament farmacèutic del govern espanyol, que es posa en marxa diumenge. La mesura arribarà una setmana després que s'hagi activat la taxa catalana, l'euro per recepta. El copagament estableix tres topalls per a tres grups de contribuents especials. El govern espanyol, però, no ha facilitat les eines per distingir-los i controlar que no els superin. Amb tot, Ruiz va garantir a Catalunya Ràdio que a Catalunya ningú pagarà més del compte.

A la resta de l'Estat, a excepció d'Andalusia i del País Basc, el que es farà és cobrar els nous preus dels medicaments a tothom, i després tornar els diners que superin el topall en un termini de 3 a 6 mesos, segons l'acord al qual s'ha arribat aquest dimecres en el marc del Consejo Interterritorial de Salud.

Però el Govern de la Generalitat ha especificat des del primer moment que no es cobraria de més a ningú, i durant la setmana fins i tot s'ha plantejat la possibilitat de demorar l'aplicació del copagament si no es podia garantir aquest extrem.

En aquest sentit, el conseller de Salut va anunciar que des d'ahir mateix ja es prova el sistema informàtic que ha de controlar grups especials i topalls perquè ningú pagui més del que li toca. És un sistema basat en el que es fa servir per la taxa catalana, l'euro per recepta, però que inclou diverses variables més. Per això, fins avui es provarà per comprovar que no hi hagi problemes, abans que entri en funcionament el copagament.

"Hi ha pressa"

Pel que fa a l'anunci que va fer dimecres el Ministeri de Sanitat de deixar fora de la cobertura de la Seguretat Social 426 medicaments, Ruiz va lamentar la "pressa" a l'hora d'aplicar la mesura, tot i estar d'acord en que cal una "depuració" del ventall actual. El conseller va indicar que al Consejo Interterritorial es va parlar d'un número de medicaments concret, però que la llista no estava elaborada. "Alguna llista hi deu haver", va dir. I va afegir: "Com vol que valori els medicaments si no tinc la llista? I com puc fer una valoració econòmica?". Per tot plegat va afegir que la seva posició al Consejo va ser que "no hi faig costat".

La taxa catalana

D'altra banda, els problemes tècnics detectats a principi de setmana després de la implantació de la taxa de l'euro per recepta es van tornar a reproduir ahir a les farmàcies, que van tenir dificultats per dispensar medicaments, segons la federació empresarial de farmàcies FEFAC. Fonts de l'organització van explicar que el Sistema d'Informació Farmacèutica de Recepta Electrònica (SIFARE), que connecta les farmàcies amb el seu respectiu col·legi professional provincial i amb el Departament de Salut, va estar inoperatiu durant llargues estones al llarg del matí i que persistien durant la tarda.

La mateixa FEFAC, que rep diàriament nombroses queixes de farmàcies per aquest motiu, va denunciar dilluns passat una incidència similar que va ser reparada però que, després de dos dies sense problemes destacables, ha tornat a aparèixer des de primera hora del matí d'ahir.

Aquesta incidència a la xarxa de tramitació de les receptes de CatSalut va impedir a les farmàcies dispensar els medicaments, pel que alguns farmacèutics es veuen obligats a dir als seus clients que tornéssin més tard. La FEFAC va enviar una enquesta per conèixer les incidències de la implantació de la taxa que ja han respost un centenar d'oficines.

En tots els casos, els farmacèutics participants afirmen haver tingut alguna incidència amb el sistema des que es va implantar la taxa dissabte passat. El 25 % dels enquestats assegura que ha hagut de fer front a algun problema amb usuaris que es queixen d'haver d'abonar la taxa farmacèutica. També relaten casos de persones que, per la seva situació econòmica, estan obligades a pagar la taxa i, no obstant això, el sistema no els reclama el tribut.