La Direcció General de Serveis Penitenciaris de la Generalitat va decidir suprimir el berenar que fins ara rebien els interns de les presons catalanes, dins de les mesures que ha posat en marxa en la línia de retallades empresos pel Govern català davant de la crisi.

Des d'ahir, els presos de Catalunya no gaudiran de l'entrepà a mitja tarda, amb excepció dels interns del Centre Penitenciari de Joves de la Roca del Vallès, als qui es mantindrà aquest àpat. A més, el preu dels menús per funcionaris passarà de 3,19 a 6 euros, tot i que continuaran sent subvencionats.

Segons el director general de Serveis Penitenciaris, Ramon Parés, el motiu de la reducció és per arribar a l'ajustament pressupostari extra requerit per la Conselleria d'Economia. La Generalitat, va negociar amb les empreses de càtering per intentar estalviar costos sense rebaixar la qualitat ni la quantitat dels tres àpats principals: esmorzar, dinar i sopar.

L'acord també inclou restringir a Nadal i Cap d'Any els àpats extraordinaris, i es redueix fins al 2% la reserva de menjar extra pels àpats, menjar que es donava als interns que volien repetir, però que bona part s'acabava llençant.

Per últim, també es reduirà l'horari d'obertura de la cafeteria pels funcionaris, que obriran de nou del matí a set del vespre de dilluns a divendres, i de nou a cinc de la tarda els caps de setmana, coincidint amb les hores de màxima afluència.

Per la seva banda, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va dir, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, que dels cinc àpats diaris només se n'elimina un, però es garantirà una "alimentació suficient" en nutrients i quantitat per tots els presos, "preservant els requeriments alimentaris".

Augment de riscos

El sindicat UGT va criticar la mesura de retirar certs drets i "privilegis" perquè pot suposar "greus problemes de seguretat". "Hi haurà conflictes sí o sí", va explicar el portaveu d'UGT Presons, Xavier Martínez, que va reclamar que "en seguretat no hi ha d'haver retallades". "El brou s'anirà escalfant", va concloure. Martínez també es va queixar de que Justícia ha deixat de repartir els lots higiènics periòdics amb raspall de dents i preservatius, entre altres productes. "Això obligarà els presos a comprar-se'ls, cosa que molts no faran, i provocarà l'augment del risc de contagi de malalties i la manca de salubritat" va remarcar el Martínez.

Tot i així, el portaveu sindical no va ser tant dur amb l'augment del preu dels menús pels funcionaris. "Això no afecta la seguretat dels centres, i tot i que no els agrada, ja ho veien a venir" va afirmar el portaveu.