Els Mossos d'Esquadra han detingut l'exconseller de Governació Jordi Ausàs (ERC) en una operació contra un grup dedicat suposadament al contraban i distribució de tabac procedent d'Andorra, en la qual també ha estat arrestat un suboficial de la Guàrdia Civil en situació de baixa.

Segons que van informar fonts pròximes al cas, Ausàs va ser detingut dimecres a la Seu d'Urgell quan tornava a casa seva acusat de desenvolupar suposadament un paper rellevant a la xarxa i ha estat imputat provisionalment per la fiscalia de Lleida dels delictes de contraban i pertinença a grup criminal.

En l'operació policial, que continua oberta, han estat detingudes per ara set persones, entre les quals també un suboficial de la Guàrdia Civil que estava de baixa des de fa diversos mesos i que per tant no ocupava el seu lloc de treball a l'institut armat ni tenia accés a informació classificada, segons les mateixes fonts.

De la mateixa manera que Ausàs, que al juny passat va esgotar la prestació d'un any i mig que li corresponia com a exconseller, els altres sis detinguts estan acusats per la fiscalia dels delictes de contraban i pertinença criminal.

Durant el seguiment al qual van ser sotmesos els set detinguts des que al maig passat va començar la investigació s'han trobat indicis que formaven suposadament una organització estable dedicada a la introducció il·legal de treball procedent d'Andorra en grans quantitats que, només en els dos últims mesos, va arribar a un valor estimat de 300.000 euros.

Jordi Ausàs, que va ser conseller de Governació durant l'últim tripartit, entre 2008 i 2010, i alcalde de la Seu d'Urgell entre 2003 i 2008, desenvolupava un paper rellevant dins de la banda desarticulada, atès que tindria una relació directa en la recepció, emmagatzematge i distribució del tabac procedent d'Andorra, segons les mateixes fonts.

De fet, els responsables de la investigació van veure l'exconseller de la Generalitat en acció en el garatge de casa seva on presumptament es van fer els intercanvis il·legals, segons fonts properes a la investigació.

El Codi Penal castiga amb penes d'entre un i cinc anys de presó el delicte de contraban, mentre que el de pertinença a grup criminal comporta condemnes d'entre tres mesos i un any de presó.

Escorcoll de domicilis

En el marc de l'operació, els Mossos d'Esquadra van registrar la casa de Jordi Ausàs a la Seu d'Urgell, en recerca de pistes incriminatòries que acreditin la seva participació a la xarxa.

A més, els Mossos d'Esquadra també van escorcollar un altre domicili, un bar i un garatge, tots ells a la Seu d'Urgell, d'on eren ?veïns sis dels set detinguts.

Tant Ausàs com la resta d'arrestats passaran entre avui a la tarda i demà a disposició del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell, que ha dirigit la investigació en col·laboració amb el fiscal degà de la Seu d'Urgell.

Els detinguts, a més d'Ausàs, són Marta D.G., de 47 anys, Julián G.M., de 55 anys, José Félix T.A., de 31 anys, Antonio R.E., de 52 anys, i Maria Dolores P.M., de 55 anys, tots ells veïns de La Seu d'Urgell, així com Maria Teresa F.G., de 28 anys i veïna d'Àlaba.

ERC va expressar la seva "consternació" després de conèixer la detenció de l'exconseller de Governació Jordi Ausàs. Davant d'aquests fets, la formació va emetre un concís comunicat, que diu: "Esquerra expressa la seva consternació en haver tingut coneixement de la detenció de l'exconseller de Governació Jordi Ausàs, en el marc d'una causa relacionada amb el contraban de tabac a la Seu d'Urgell. Fins on és coneguda la seva actuació per ERC, Ausàs ha tingut un digne comportament; és per aquest motiu que Esquerra Republicana considera que cal respectar la presumpció d'innocència i demana que s'aclareixen els fets com més aviat millor".

De la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla (CiU), va expressar la seva "sorpresa" per la detenció del seu antecessor en el càrrec i va demanar que s'aclareixi com més aviat millor la seva suposada implicació a la xarxa, en tractar-se d'una persona "rellevant per a la ciutat".

La Seu d'Urgell, un municipi d'uns 13.000 habitants situat al Pirineu oriental, ha estat tradicionalment un lloc de pas del tabac de contraban, així com de diner negre, per la seva proximitat al Principat d'Andorra, del qual dista amb prou feines 20 quilòmetres.

Segons l'últim balanç de la Subdelegació del Govern a Lleida, l'any passat van confiscar en aquesta província 242.024 paquets de tabac, un 7% menys que el 2010, valorat en 893.000 euros.

L'any passat, es van imputar onze delictes i 284 infraccions administratives i hi va haver setze detinguts, la majoria espanyols.