L'exconseller de Governació de la Generalitat Jordi Ausàs, detingut com a presumpte membre d'una banda dedicada al contraban de tabac procedent d'Andorra, anava cada dia a retirar paquets del magatzem que funcionava com a centre logístic de la banda i tenia una llista amb els preus de venda per ciutats.

Així ho va confirmar el fiscal degà de la Seu d'Urgell, Juan Sagredo, que va precisar que el magatzem que funcionava com a centre logístic de la banda no pertanyia a Ausàs, sinó a un altre dels imputats en la causa.

Sagredo va informar, a més, que dijous van ser detingudes dues persones més en el marc d'aquesta operació, de manera que en total els imputats fins ara en el cas són nou, entre els que es troba l'exconseller, un brigada de la Guàrdia Civil que treballava en la duana de la Farga de Moles, però que estava de baixa des de fa uns mesos, i un agent forestal.

Segons va detallar el fiscal Sagredo, la investigació es va iniciar per les sospites que van aixecar certes persones que portaven un tren de vida per sobre de les seves possibilitats i que utilitzaven cotxes de gamma alta que no podien comprar amb el seu salari habitual.

Va començar llavors un seguiment dels sospitosos que va permetre descobrir l'existència del magatzem de la Seu d'Urgell, al qual cada dia unes persones portaven tabac procedent d'Andorra i altres, com l'exconseller Ausàs, acudien a retirar-lo.

Segons el fiscal degà, la banda es cuidava molt de no superar, en cap de les situacions, la quantitat de tabac a partir de la qual es comet el delicte de contraban, que és de 15.000 euros.

Així, tant les persones que portaven el tabac d'Andorra com les que se l'emportaven del magatzem no superaven mai aquesta quantitat, i tampoc es deixava mai en el magatzem una quantitat de tabac amb un valor superior a aquesta xifra.

El magatzem tenia un trànsit continu de persones, ja que constantment arribaven persones a deixar i emportar-se tabac.

"Estaven molt organitzats. Funcionaven millor que la central de Seur; en cinc minuts carregaven o descarregaven el tabac. Si el nostre Exèrcit funcionés així, seria millor que el dels EUA", va explicar el fiscal.

Algun dels detinguts passava el tabac per la duana utilitzant un doble fons en el seu cotxe, però en el cas del brigada de la Guàrdia Civil aquest ho tenia, presumptament, més fàcil, ja que, malgrat estar de baixa, com que era un cap, no hi va haver cap dels agents del seu comandament que el fes parar mai per inspeccionar el seu cotxe, que tenia els vidres tintats.

En la majoria dels casos, el tabac que baixava el brigada d'Andorra a la Seu era el que recollia poc després en el magatzem l'exconseller Ausàs.

Llista de preus

Encara no se sap com Ausàs distribuïa i venia posteriorment el tabac, tot i que en l'escorcoll del seu domicili particular es va trobar, a més de tabac per un valor una mica inferior a 15.000 euros, una llista dels preus de venda en diferents ciutats espanyoles.

"Ausàs era molt treballador -ironitza Sagredo-, no descansava mai i anava al magatzem cada dia, excepte algun que s'agafava festa".

El fiscal assenyala que no es descarta que es puguin produir més detencions, ja que tenen imatges de persones a qui s'ha gravat en el magatzem, però que encara no han pogut identificar.

I és que l'operació es va precipitar a causa que un dels investigats va començar a sospitar que el vigilaven i va canviar el seu comportament.

"Seguien tots cada dia la mateixa rutina. De moment no sabem si hi havia un capitost. Tots estaven al mateix nivell, sense importar si un era un exconseller o un brigada. Eren tots uns contrabandistes, un banda de delinqüents", va explicar el fiscal.

Finalment, Sagredo va apuntar que la quantitat de diners que obtenia Ausàs i els altres membres de la banda cada dia era molt alta.

"El preu del cartró a Andorra és d'uns 17 euros, i aquí d'uns 25. Posem que no es treien 8 euros nets de diferència revenent-los, només que es traguessin 3 euros per cartró, ja tenien un sobresou diari que ja el voldríem molts", conclou.

Les reaccions

El Govern català va admetre que li "costa creure" que l'exconseller de Governació i Administracions Públiques durant el segon tripartit, Jordi Ausàs (ERC), estigui imputat per un presumpte delicte de contraban de tabac des d'Andorra a Espanya.

"Em costa creure-ho. Veurem quin és el desenllaç i demano ser extremadament curós", va assegurar el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, en declaracions a l'emissora Rac 1.

Per la seva banda, el portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, va expressar al Parlament la "sorpresa" del seu partit per la detenció de l'exconseller de Governació i va assegurar que aquest últim ja fa temps que no ocupava cap càrrec a ERC.

L'expresident de la Generalitat José Montilla va assegurar que no coneixia els detalls del que havia passat, perquè no l'ha vist des que va deixar el Govern català, i que la seva detenció l'havia sorprès "com a tothom".