L'exconseller de la Generalitat Jordi Ausàs (ERC) va ingressar ahir al vespre a la presó de Ponent al no poder fer efectiu el pagament de la fiança de 145.000 euros decretada per la titular del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell en el marc d'una operació contra el contraban de tabac, segons ha informat el Tribunal superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un comunicat. La quantitat establerta per la jutgessa és 5.000 euros inferior al que sol·licitava el fiscal per l'exconseller. Així ho va indicar als periodistes l'advocat d'Ausàs, Jordi Alís.

La jutgessa justifica que s'hagi imposat una fiança de 145.000 euros al·legat que aquesta és la xifra equivalent al valor de la quantitat de tabac que l'exconseller va moure entre el 12 de juny i el 8 de juliol del 2012, període durant el qual va estar sotmès a vigilància. Segons la mateixa, la fiança és "proporcionada" ja que si tan sols durant el mes que s'ha dut a terme la vigilància l'exconseller va moure tabac per valor de 145.000 euros, "molt probablement en realitat l'import que aquesta persona ha manipulat és molt superior".

L'antic alcalde de la Seu d'Urgell restarà a presó fins com a mínim el dilluns juntament amb els altres sis membres de la pressumpta xarxa que es dedicava al contraban de tabac des d'Andorra. Les fiances decretades per als altres sis detinguts són de 23.000, 50.000, 70.000, 115.000 i 140.000 euros. Finalment, dues dones van quedar en llibertat provisional. Segons informava el TSJC, els detinguts a qui se'ls va imposar fiança preventiva aniran a presó fins que en el compte bancari del jutjat es notifiqui l'ingrés corresponent. Segons informaven algunes fonts, ahir al vespre Ausàs ja havia recollit els diners.

Els nou detinguts van prestar declaració ahir al matí al jutjat d'instrucció número 2 de la Seu d'Urgell, en funció de guàrdia. A més, la jutgessa va acordar sis vehicles, diners, telèfons mòbils, ordinadors, CD i memòries USB perquè els Mossos d'Esquadra puguin acabar de fer les diligències corresponents.

L'exconseller republicà del tripartit i exalcalde de La Seu d'Urgell va ser imputat, juntament amb set dels altres implicats, pels delictes de contraban de tabac i de pertinença a grup criminal, mentre que a una de les detingudes se li imputa un delicte d'encobriment.

Reaccions des d'ERC

Ahir al matí, abans de conèixer la decisió de la jutgessa de la seu d'Urgell, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va titllar a l'exconseller Jordi Ausàs de persona "excel·lent", "modesta", "prudent" i "tranquil·la", però al mateix temps va ser contundent al contemplar la possibilitat que les acusacions siguin certes: "Si hi ha motius perquè la seva actuació sigui reprovada serem els primers en fer-ho". En declaracions durant un acte a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), va donar a entendre així que, en el cas que es confirmessin les acusacions de contraban de tabac fetes contra l'exconseller, el seu partit prendria mesures.