CiU i ERC van unir els seus vots ahir dijous en la reunió extraordinaria de la Junta de Portaveus per evitar que el Parlament debati si el president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, ha de comparèixer en la Cambra per donar explicacions sobre el presumpte finançament irregular del seu partit.

En declaracions als periodistes, la portaveu d'ERC, Anna Simó, va defensar l'actuació del seu grup per "no barrejar" la institució de la Presidència de la Generalitat amb el cas Palau, tot i que va donar una setmana de marge a CDC perquè sol·liciti la compareixença d'alguns dels seus dirigents.

Simó va aprofitar per advertir que si en els pròxims dies cap dirigent de CDC -presumiblement l'actual secretari general, Oriol Pujol- s'ofereix a comparèixer, serà ERC qui reclamarà la compareixença dels dirigents nacionalistes, inclosos aquells que van tenir responsabilitats en el partit i que ara són consellers com Felip Puig.

Les explicacions dels republicans no van convèncer la resta de grups, que van carregar contra l'acord de CiU i ERC, arribant fins i tot el portaveu del PP, Enric Millo, a dir que ara els independentistes també estan sota sospita: "Fins ara sol havia un partit sota sospita. Ara ja n'hi ha dos". Millo ha volgut deixar clar que el pacte entre CiU i ERC suposa que, a dia d'avui, existeixi "una nova majoria" en el Parlament.

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va rebatre ERC assegurant que "qui no fa una favor a la institució de la Presidència de la Generalitat és qui es nega a donar explicacions", i va reclamar a Mas que no s'amagui darrere del seu càrrec.

Des de les files del PSC, Laia Bonet va mostrar la seva sorpresa per l'actitud dels independentistes: "No sabíem que ERC havia deixat de predicar les 'mans netes'-històric lema d'ERC- per predicar les mans a les butxaques". La representant socialista va mostrar la seva "indignació amb els republicans per haver impedit la compareixença de Mas fent "pinça" amb CiU.

També el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va urgir Mas a donar explicacions sobre el presumpte finançament il·legal del partit per evitar agreujar la desconfiança de la ciutadania amb els partits polítics.

El líder de C's, Albert Rivera, va lamentar que ERC "es posi al servei de CiU per tapar-se les vergonyes", mentre el diputat de SI Alfons López Tena va assegurar que per a la seva formació Mas és culpable perquè si no no tindria necessitat d'amagar-se.

CDC critica l'oposició

El vicesecretari general d'estratègia de CDC i portaveu del govern català Francesc Homs, va deplorar ahir que alguns partits de l'oposició hagin "dictat sentència" contra CDC sense esperar que se celebri el judici i no va descartar que el mateix Artur Mas comparegui per donar explicacions.

En una interlocutòria, el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, Josep Maria Pijuan, atén la sol·licitud de la fiscalia i declara CDC com a responsable civil "a títol lucratiu" de l'espoliació del Palau, amb una responsabilitat pecuniària de 3,2 milions d'euros, que és la quantia econòmica estimada del benefici suposadament obtingut per la formació.