Menys de 24 hores després d'evitar que Artur Mas comparegués al Parlament per explicar el presumpte finançament il·legal del seu partit amb fons del Palau de la Música, ERC va registrar ahir una petició de compareixença d'Oriol Pujol i Felip Puig, secretari general de CDC i conseller d'Interior respectivament.

Segons que va explicar la portaveu del grup d'ERC, Anna Simó, la petició de compareixença hauria de tenir lloc abans que acabi el període de sessions (31 de juliol) a la Comissió d'Assumptes Institucionals, perquè "la gravetat de les acusacions" formulades contra CDC provoquen que donar explicacions sigui "molt urgent".

Després de recordar que a CDC se li ha imposat una fiança de 3,2 milions d'euros per fer front a possibles responsabilitats si queda demostrat que va rebre diners de determinades empreses a canvi d'atorgar concessions i altres tractes de favor, Simó va indicar que haurien de ser els propis dirigents de Convergència els que demanessin voluntàriament comparèixer davant el Parlament.

"Immediatament"

En tot cas, ERC desitja preservar la figura institucional del president de la Generalitat, i no vol demanar la seva compareixença malgrat que en el moment de produir-se els fets Mas era president de CDC.

En el mateix sentit es va expressar el líder d'ERC, Oriol Junqueras, al seu bloc a Internet, en afirmar que els dirigents de CDC Oriol Pujol i Felip Puig havien de comparèixer "immediatament" per "aclarir la seva vinculació amb la trama urbanística de Fèlix Millet i el saqueig del Palau".

"És, senzillament, indispensable per higiene democràtica", va subratllar al seu escrit.

"Les compareixences -segons Junqueras- pel cas Palau han de recaure sobre els actuals màxims càrrecs orgànics de CDC, als quals exigim que estiguin a l'altura de les circumstàncies i donin la cara i totes les explicacions oportunes", ja que Convergència "no pot parapetar-se darrere del catalanisme i l'atac al país".

Pel que fa a la figura d'Artur Mas, va afirmar que "en un moment crucial, en què tot el país es juga el seu futur, cal actuar amb responsabilitat, i per això no jugarem la carta de debilitar la Generalitat".

Després de fer-se pública la petició d'ERC, el secretari general de CDC, Oriol Pujol, va acceptar comparèixer al Parlament pel presumpte finançament irregular del partit en el marc del cas Palau de la Música, però va rebutjar que ho faci el conseller d'Interior, Felip Puig, per no barrejar institucions.

Tot i que va insistir que la via judicial és la pertinent, va remarcar que no tenen cap inconvenient a donar explicacions, però deixant clar que cal separar partit de Govern.

CDC va presentar ahir davant del jutge que investiga el saqueig del Palau de la Música l'original i una còpia de les escriptures de propietat de la seva seu i una taxació que acredita que el seu valor és superior a la fiança imposada, segons fonts de Convergència.

El jutge que investiga l'espoliació del Palau, Josep Maria Pijuan, ha imposat al partit nacionalista català una fiança de 3,2 milions d'euros com a responsable civil "a títol lucratiu" pel desviament de diners de l'Orfeó Català i ara haurà de decidir si considera suficient la garantia presentada per CDC.

Fonts judicials van explicar que el jutge que porta el cas s'havia mostrat flexible perquè el partit pogués presentar l'aval per a la fiança en els pròxims dies "en un temps prudencial", fora del termini oficial de 24 hores que li havia donat en el seu acte.

Fonts de CDC van assegurar que abans de la una de la tarda ja havien presentat al jutjat les escriptures de propietat d'un dels dos edificis que configuren la seu central del partit, una gran finca de set plantes situada al carrer Còrsega, en ple Eixample barceloní.

Els serveis jurídics del partit també van presentar una taxació de la finca que acredita que el seu valor és "molt superior" a la fiança sol·licitada pel jutge, i una declaració de les càrregues que pesen sobre ella, en la qual s'indica que està afectada per les restes d'una hipoteca "residual" l'import de la qual no arriba al 5% del seu valor.