Les farmàcies de Catalunya deixaran de diferir el copagament de medicaments i començaran a cobrar els nous preus en el moment de la dispensació a tots els usuaris, excepte els pensionistes, a partir de l´1 d´agost, segons va anunciar la Generalitat.

Davant el poc marge per adequar els sistemes informàtics per aplicar en la seva totalitat el copagament farmacèutic, la Generalitat va optar per ajornar el cobrament del copagament en funció de la renda quan va entrar en vigor aquesta mesura del Govern el passat 1 de juliol.

D´aquesta manera, els usuaris que al llarg del mes de juliol han retirat un medicament amb recepta no han abonat l´aportació que els toca en funció del nou sistema, però l´import els ha quedat pendent de cobrament.

El Departament de Salut va anunciar ahir, en un comunicat, que les aportacions pendents de juliol es començaran a cobrar en les mateixes farmàcies a partir de setembre a tots els ciutadans.

Pel que fa als pensionistes, el departament que dirigeix Boi Ruiz preveu que el sistema de prescripció i dispensació de receptes del Servei Català de la Salut (CatSalut) estigui llest a l´octubre, pel que no serà fins aleshores quan se´ls reclamarà l´aportació que els correspon en el moment que retirin el fàrmac.

Així doncs, els pensionistes continuaran sense pagar els medicaments quan vagin a la farmàcia, però, a partir de setembre, sí que se´ls reclamarà a les farmàcies el copagament de tot el retirat en els dos mesos anteriors, de la mateixa manera que succeirà amb la resta de ciutadans.

Fins al mes de juliol passat, els assegurats actius pagaven el 40% dels medicaments, però amb la nova normativa les aportacions passen a ser del 40%, 50% o 60% en funció de la renda declarada el 2010, mentre que per als aturats els medicaments són gratuïts.

La contradicció

Al voltant de 300 fàrmacs queden més cars per a 1,8 milions de catalans -el 33% de la població activa-, en cap cas pensionistes?? en el cas que s´adquireixin amb recepta, com a resultat de la doble imposició que suposa el nou copagament farmacèutic decretat pel Govern i l´euro per recepta instaurat per la Generalitat.

Fonts de la Conselleria de Salut van admetre aquesta situació, que el departament analitzarà i es planteja resoldre a finals d´any quan faci el balanç dels primers sis mesos de la instauració de l´euro per recepta a Catalunya.

L´excepcionalitat dels fàrmacs més cars es dóna als medicaments que costen entre 1,68 i 1,99 euros per a totes les rendes superiors als 18.000 euros anuals -que amb el nou copagament passaran a costejar el 50% de les receptes-, ja que l´anomenat "tiquet moderador" que grava la dispensació de receptes no s´aplica per als fàrmacs de menys d´1,67 euros.

La Conselleria de Salut va precisar que entre gener i maig d´aquest any el nombre de fàrmacs afectats prescrits a aquest grup de població havien estat un total de 251, fet que suposa l´1,6% dels envasos receptats en cinc mesos, i el 0,55% dels prescrits per mes.

Segons apunten altres fonts farmacèutiques consultades, en aquesta franja de preus, segons consta a la llista de fàrmacs finançats pel Sistema Nacional de Salut (SNS) a través de les oficines de farmàcia, es troben uns 490 fàrmacs, dels quals els més comuns són diverses presentacions de paracetamol, ibuprofèn i del mucolític ambroxol.

Tot i aquesta dualitat, tan sols una cinquantena d´aquests medicaments es poden adquirir sense recepta en les farmàcies, el que comporta que, a la pràctica, un de cada quatre catalans hagi de pagar més per els seus medicaments del que en realitat costen, si bé també és cert que aquesta quantitat no supera els 20 cèntims d´euro. De fet, el departament ha "minimitzat" aquesta afectació, al·legant que en una situació extrema una persona afectada a la qual fossin receptats 36 fàrmacs d´aquest rang de preu fins a final d´any -límit màxim de cobrament de la taxa per recepta per a 2012- passaria a pagar 1,02 euros de més mensuals fins a final d´any.

A la llista, en tot cas, faltaria restar alguns dels medicaments inclosos en el nou decret del Govern que preveu deixar de finançar més de 400 fàrmacs, presumiblement a partir de setembre, tot i que els canvis constants que se succeeixen a una llista que conté 14.000 noms fan que aquestes xifres siguin fluctuants.